Не ковідом єдиним: у Чорткові вакцинують каштани

image005-60

Впродовж останніх років у Чорткові можна спостерігати, як листя каштанів, що ростуть в парку, в середині літа починає жовтіти, висихати та опадати. Передчасна втрата листя небезпечна для дерева – такі зміни значно зменшують інтенсивність фотосинтезу та можуть спричинити загибель рослини. Як з’ясували спеціалісти, причиною хвороби каштанів є мінуюча міль. 

Мінуюча міль сильно пошкоджує листя каштанів, що може призвести до гибелі цілого дерева. Комаха надзвичайно швидко розмножується і відкладає личинки. Окрім того, наявність хоч одного ураженого шкідником дерева заражає каштани, які ростуть неподалік. 

Ми вивчали досвід інших міст, які також боролися із цим шкідником, і дійшли висновку, що одним із ефективних методів боротьби є ін’єкція каштанів спеціальним препаратом. Цього року ми розпочнемо «вакцинацію» каштанів, що ростуть в парку культури та відпочинку імені І. Франка, тут їх приблизно 300. Решті каштанів, які ростуть у місті, ін’єкцію плануємо ввести наступної весни. 

Кожне дерево отримає визначено дозу препарату «Актара 25 WG». Вводити його будуть спеціальним дозатором у стовбур дерева. Препарат поступово розчиняється соком, що надходить із коренів і по провідних пучках потрапляє до гілок, а згодом до листків і токсикує їхні тканини, роблячи їх не придатними для живлення гусениці молі. 

Варто зазначити, що ліки є смертельними для молі, але не несуть жодної шкоди для самої рослини, птахів та людей, розповів начальник КП «Парковий культурно-спортивний комплекс» Володимир Снігур. 

До слова, вартість однієї дози препарату близько 35 гривень.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео