Орест Сарматський

На Тернопільщині стурбовані станом пам’яток історії та культури (фото)

Заставка002 (Copy)

Круглий стіл щодо збереження об`єктів історико-культурної спадщини та розвитку туризму в регіоні відбувся у Збаразькому замку.

Уперше за останні роки на таку подію були запрошені голови громад. Адже охорона культурного надбання краю – справа не тільки ентузіастів, активістів та фахівців, але й органів місцевого самоврядування.

01 (Copy)
01 (Copy)

Тим паче, що власне архітектурні, історичні об’єкти розташовані саме на територіях громад і кому, як не громаді, у першу чергу, слід підтримувати і оберігати у належному стані зразки матеріальної культури предків.

На цьому наголосив заступник голови обласної державної адміністрації Віктор Устенко.

– Маємо майже 6 730 об’єктів культурної спадщини.  Є на що подивитися і що показати туристам.  Голвоне тут – об`єднати наші зусилля, а для цього маємо усі передумови, у тому чисіл й ті, які дають державні програми «Велика реставрація» та «Велике будівництво», – зазначив Віктор Устенко.

02 (Copy)
02 (Copy)

З цією тезою погодився народний депутат України Ігор Василів, який підкресли, що величезна роль історико-культурної спадщини раніше недооцінювалася нашою державою, тому питання її збереження завжди відкладали.

– А ситуація є доволі критичною, адже більшість нерухомих пам’яток (80%) потребують серйозних реставраційних робіт, а близько 30% – знаходяться в аварійному стані. Саме тому започаткована Президентом України Володимиром Зеленським програма «Велика реставрація», метою якої є відновлення об’єктів історико-культурної спадщини нашої країни, має зараз надзвичайно важливе значення. Адже це інвестиції в культуру та туризм, які роками працюватимуть на користь держави та наших громадян. То ж маємо тепер разом, фактично в турборежимі почати відновлювати наші пам'ятки історії, археології та архітектури, щоб вийти з пандемії коронавірусу значно туристично привабливішою країною, – сказав Ігор Василів.

03 (Copy)
03 (Copy)

Під час круглого столу йшлося і про туристичні можливості області. На цьому зупинився заступник начальника обласного управління туризму Ростислав Яцків, який навів конкретні приклади ефективного використання історико-архітектурних локацій у туристичній промоції Тернопільщини.

Також під час круглого столу розглянули питання юридичного характеру, можливостей диджиталізації та методів співпраці між пам’яткоохоронними установами та новоствореними територіальними громадами області.

04 (Copy)
04 (Copy)

Фото з допису

Вибір читачів за тиждень

Відео