Орест Сарматський

Уже названо овочі, на зберіганні яких виграли аграрії (Агроколонка)

0801 (Copy)

У співвідношенні вирощування-зберігання та вартість-зберігання цього сезону добре показали себе три овочі. Це — гарбуз, буряк та пекінська капуста.

На цих видах аграрії виграли.

Про це в коментарі для AgroPortal.ua розповів спеціаліст зі зберігання Павло Булгаков.

За його словами, менше пощастило тим, хто продавав гарбуз до нового року. Вони вклали в логістику, закладку, зберігання, оренду приміщень, однак до січня ціна становила близько 4 грн/кг. Потім вона виросла до 6-6,50 грн. Також він додав, що цього року замовлень зі зберігання гарбуза було багато.

- Дохід на буряку був трішки гіршим: просто його собівартість набагато нижча, ніж у цибулі і моркви, але вже на середині квітня він подорожчав. Пекінська капуста теж стала вигідна, починаючи з нового року. У момент продажу з поля вона вартувала 5-5,50 грн, у кінці грудня — 8-9 грн, однак лише на якісно збережену. А вже у лютому деякі господарства просили за неї 20 грн, — зазначив він.

Загалом для фермерів, які займаються вирощування овочів, сезон був важкий, говорить Булгаков.

Спочатку ціни на продаж були не дуже високими. Багато фермерів притримували продукцію, закладали на зберігання. У результаті формувався штучний дефіцит. Наприклад, на цибулю ціна становила 3,50 грн/кг, на моркву — 4-5,50 грн.

- Вони сподівалися, що на лютий-березень вартість буде набагато вищою. Це було видно з чисельних замовлень моїх послуг зі зберігання. Дуже багато сільгоспвиробників намагалися зберегти овочі, навіть не маючи потрібного обладнання, — говорить він.

Продаж з поля не давав заробити дрібним фермерам, розповідає Булгаков.

Адже для них, за його словами, собівартість вирощування набагато вища, ніж для тих, хто робить це у великих обсягах. З урахуванням вартості ручної праці ціна була справді достатньо низька. Особливо, якщо порівнювати з минулим роком, коли в березні вартість цибулі становила 18 грн. А зараз це — 2,50.

Морква торік у кінці квітня вартувала 9 грн. Цьогоріч – 4,50. А затрати при цьому ростуть. Не кожна морква, навіть гарно вирощена, з точки зору агротехнологій, може в гарній якості і з дуже високим виходом долежати до квітня.

- Скоро вже розпочнеться новий сезон, а за моїми березневими розрахунками, було ще 40 тис. т цибулі. Тоді, коли споживання мережі і ринку орієнтовно становить 2-2,5 тис. тонн на тиждень. Відповідно на місяць — це 8-10 тис., — говорить він.

Тобто, це запаси на чотири місяці, каже експерт. А вже в червні, зазвичай, іде молода рання цибуля, хоча цього року, мабуть, трохи затримається.

 

Експорт українських фруктів до Африки зросте

0802 (Copy)
0802 (Copy)

Компанія USPA Fruit в 2020 р. почала перші поставки українських фруктів на ринки Африки. Зараз в планах — розширення географії та асортименту продукції.

Про це інформує uaexport.org.

- Зосередившись на Африці, протягом 2020/21 МР USPA Fruit значно розширив географію поставок свіжих українських фруктів за рахунок нових ринків Африки. Зокрема, українські фрукти з USPA Fruit стали вживати в таких африканських країнах: Ефіопія, Джибуті, Мавританія, Сьєрра-Леоне, Конго, Сан-Томе і Принсіпі, Буркіна-Фасо, Гана, Судан, Ліберія, — йдеться в повідомленні.

Слід додати, що українські фрукти раніше не надходили до Буркіна-Фасо, Джибуті, Конго, Мавританії, Сан-Томе і Принсіпі, Судану та Сьєрра-Леоне, а USPA Fruit зробив перші успішні поставки з України.

Таким чином, попри глобальну пандемію COVID-19, українська компанія успішно розпочала систематичне постачання українських фруктів на африканські ринки. Саме свіжі яблука були першими українськими фруктами, які вийшли на африканський ринок, однак USPA Fruit поступово розширює асортимент інших фруктів та ягід, вирощених в Україні

- Колись казали, що Україна може нагодувати фруктами всю Європу, а тепер можна сміливо казати ще й про Африку! Ми раді, що незважаючи на істотне зменшення валових обсягів експорту свіжих фруктів з України через пандемію COVID-19, провідні українські експортери фруктів і ягід не змінюють своїх амбітних планів та успішно відкривають все нові і нові ринки для України,— зазначив голова Асоціації Дмитро Крошка.

Орест Сарматський

Вибір читачів за тиждень

Відео