Орест Сарматський

Високогірна сироварня робитиме продукцію за новою технологією (Агроновини)

2401 (Copy)

Сільськогосподарський кооператив «Снідавка» виробляє вже сім видів сирів і планує запустити продукт з так званою «митою кіркою».

Про це йдеться у повідомленні Івано-Франківської облдержадміністрації.

— У планах кооперативу запровадження нової технології виробництва сиру з так званою «митою кіркою». Зазначена технологія передбачає особливий догляд за сирами при дозріванні, що полягає у витримці сирів в окремій камері зі спеціальною температурою та вологістю, яка сприяє розвитку спеціальних бактерій, що прискорюють утворення захисної кірки, попереджають розвиток цвілі та стимулюють ферментні процеси, — розповідають в ОДА.

Джерело: agroportal.ua

На переробку йде до 30% врожаю українських яблук

В Україні вирощується близько 1,1 — 1,2 млн тонн яблук щороку. 70% врожаю виробляється домогосподарствами, решта яблук вирощується сільськогосподарськими підприємствами.

Про це йдеться у повідомленні асоціації «Український клуб аграрного бізнесу».

Як зазначається, в середньому 25-30% вирощених яблук йде на виробництво яблучного соку, концентрату тощо. На переробку переважно йде нетоварне яблуко, яке має маленьку масу, пошкодження, непривабливий вигляд і т. д. Решта реалізується на внутрішньому ринку або експортується за кордон.

У 2020 році експорт яблук сягав 19,5 тис. т, що в 2,8 рази нижче аналогічного показника минулого року. Причина такого зменшення експортних відвантажень — зменшення обсягів виробництва яблук в порівнянні з рекордним 2018 роком. Хоча урожай був отриманий восени 2018 році, частину продукції було експортовано вже в 2019 році. Також свій вплив мало підвищення ціни на яблука на внутрішньому ринку, що трішки зменшило привабливість експорту для товаровиробника. Основними країнами-покупцями українських яблук в 2020 році були: Білорусь (37% обсягу експорту), ОАЕ (9%) та Австрія (9%),  розповідає  аналітик УКАБ Світлана Литвин.

Маючи достатню пропозицію на внутрішньому ринку, зменшилися і імпортні поставки. В 2020 році було імпортовано 14 тис. т яблук, що в 1,7 разів менше аналогічного показника попереднього року. Обсяги імпорту не мають значного впливу на внутрішній ринок, оскільки становлять 2-3% від загального обсягу виробництва яблук. Основними країнами-постачальниками яблук в 2020 році були Польща, Туреччина та Нідерланди.

— Вже буквально через пару місяців розпочнуть надходити яблука нового врожаю. І поки що прогнози оптимістичні, — цьогоріч варто розраховувати на хороший врожай яблук, якщо ніякі природні катаклізми не втрутяться (град, посуха тощо), — зазначають в УКАБ.

Джерело: agroportal.ua

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео