Олеся Поліщук

Хуторянка з Тернопільщини відсвяткувала свої 100 років

d83013b7961e5ede

Жителька хутора Ґригорі, що поблизу Добромірки Збаразької міської територіальної громади, Ольга Іщук відзначила 100 років.

На хуторі жінка живе з народження. До найближчого села 5 кілометрів. Як повідомляє «Суспільне», привітати ювілярку приїхали родичі з Тернопільщини, Львівщини та з-за кордону. У Ольги Іщук двоє дочок, п’ятеро онуків, сім правнуків та один праправнук.

Зі своїм чоловіком вона познайомилася на танцях.

- Ми танцювали у вишитій сорочці та шальова спідниця чи чорна спідниця. Всяке було таке. В сукенках мало коли виходили. Ми найбільше любили у вишитій блузці ходити, – пригадує жінка.

Доньок вона виховувала самотужки. Ірина Бачук розповідає, що її батько зник у 1944 році, супроводжуючи вантажний потяг із продуктами.

- Батько в роки війни дуже мало прожив із мамою, каже жінка. - Пішов на війну. Ми до нинішнього дня не можем знати, чи він загинув, чи що з ним сталося. І так його нема. Але мама все життя його чекала. Заміж вдруге не виходила. Ми не мали права постукати в вікно, бо вона здригалася, що він прийшов.

Вже два роки жінка не може ходити. За нею доглядає онук.

- Ще би хотіла ходити, не може вже. Вивожу на візочку бабцю з хати на подвір’я. Як дощ, то вона в хаті сидить. Завжди розказую, що зробив, що треба зробити. Бабця не може бути вдома сама. Завжди питає: «Куди побіг?». Ніколи нас бабуся не ображала. Завжди брала на весілля, празники. Нас було 5 онуків, всіх завжди брала за руку і всюди вела, – каже Роман Бачук.

Пані Ольга погано бачить, але добре чує. Любить слухати церковні служби та промовляти молитви. Секрет довголіття Ольги Іщук, за її словами, в спокої.

- Мені здається, в кого є трохи спокій, спокійні нерви то, може, менше хвороби чіпляються. Треба спокійно жити, - переконана довгожителька.

 

Вибір читачів за тиждень

Відео