16 лютого в історії Тернопільщини

Цього дня народилися:

інженер, управлінець, громадський діяч Володимир Білецький (1951, м. Тернопіль);

download

громадський діяч Володимир Бойко (1985, м. Тернопіль);

священник, етнограф, громадсько-освітній діяч, член-засновник НТШ у м. Львові Ісидор Глинський (1860, Чернелів-Руський, Тернопільського району - 20 квітня 1931, Буцнів)

громадський діяч Ярослав Ґавур (1924, с. Млинівці, нині Зборівського району);

український етнограф, фольклорист, поліглот Федір Маковський (1895, с.Залав'є Теребовлянського району - 2 січня 1959, м.Львів).

керівник апарату ТОО Аграрної партії України, юрист Володимир Мужевич (1975).

14910491_102646626879313_3309968951271809530_n

колишній голова Теребовлянської районної державної адміністрації, депутат обласної ради Юрій Ништа (1972, смт Залізці, Зборівського району).

юрій ништа.теребовля.рда

вчений в галузі медицини Зеновій Паращій (1947, с. Горішня Слобідка, нині Монастириського району);

інженер, науковець Орест Ратич (1930, с. Грабовець, нині Тернопільського району).

Цей день в історії Тернопілля:

16 лютого 1949 року - у с.Шибалин Бережанського району організовано колгосп. На той час він мав 1018 га угідь.

16 лютого 1957 року – художник-графік, уродженець Борщівщини Яків Гніздовський одружився у Парижі з Стефанією Кузан, донькою вихідців з України після Першої світової війни.

16 лютого 1980 року - почала працювати Тернопільська обласна бібліотека для юнацтва, тепер обласна бібліотека для молоді. Фонд бібліотеки нараховує 120 тис. примірників документів із різних галузей знань.

16 лютого 1991 року - відбулися спільні сесії Львівської, Тернопільської та Івано-Франківської обласних рад.

16 лютого 2011 року – у Львові помер український письменник, політв'язень, член ОУН Богдан Йосипович Когут Уродженець с.Конюхи Козівського району. Лауреат літературної премії імені Богдана Лепкого. Похований на Личаківському цвинтарі. Автор збірки «Трилогія» та публікацій у періодичних виданнях. Твори Богдана Когута — а це п'ять томів книг і зокрема трилогія «Під чорними вітрами», «Гіркий присмак волі» та «Оповіді каторжанки» про сибірський табір для українських жінок-політв'язнів. Основна тема — глибокий психологічний аналіз і опис подій тоталітарного минулого.

16 лютого 2015 року - в районі Дебальцевого Донецької області загинув український військовий журналіст, капітан-лейтенант, заступник редактора Телерадіокомпанії Міноборони України «Бриз», уродженець Кременецького району Дмитро Лабуткін. У місті Дебальцеве Дмитро провів зйомки та зібрав фотоматеріали для переговорної групи у Мінську. Зник 16 лютого 2015 у районі Дебальцевого разом із розвідгрупою ЗСУ після обстрілу колони, якою вночі вивозили поранених у напрямку Артемівська. Дмитро перебував у БТР, що рухався у складі колони. Поховали героя в с.Білокриниця Кременецького району. За особисту мужність і героїзм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі під час російсько-української війни, відзначений — нагороджений орденом Богдана Хмельницького III ступеня (посмертно).

16 лютого 2015 року - помер Лотоцький Віталій Зіновійович — Старший сержант роти швидкого реагування 128-ї гірсько-піхотної бригади (Мукачеве). Народився 19 липня 1979 року у м. Тернопіль. Поранений на блокпосту «Балу» під Дебальцевим Донецької області 16 лютого, помер 16 лютого 2015. На початку березня упізнаний серед загиблих.

16 лютого 2015 року - Ростислава Якубика (боєць 24-го окремого штурмового батальйону ЗСУ «Айдар». Народився 1979 року у с. Ішків Козівського району. Після одруження мешкав у Кременці) поховали на сільському цвинтарі Ішкова біля могили січових стрільців.

День Незалежності Литви відзначають сьогодні, 16 лютого.

Своє національне свято Литовська Республіка відзначає в день, коли вона здобула незалежність від Російської Імперії в 1918 р році. 6-го вересня 1991 року Литва позбулася окупації Радянської імперії. Зараз Литва є членом НАТО, Європейської ради та Євросоюзу.

Хоч назву Литва вперше і було згадано в анналах Кведлинбурга в 1009 році, проте литовська мова навіть давніша, ніж грецька, латинська, німецька, кельтська або слов’янська мови. Він належить до індо-європейської групи, найближчої до санскриту. Литва, відома як земля лелек, знаходиться в географічному центрі Європі. Держава лідирує в світі за кількістю людей, в яких у власності є нерухомість.

Відомо, що у матері Папи Римського Іоанна Павла II буле литовське коріння.

Литва експортує сири, пиво і копченості, а також чорний хліб. Примітно, що він вважається одним з кращих, якщо не найкращим чорним хлібом в світі. Цей хліб може зберігатися більше місяця!

У Литві понад три тисячі озер. Цікаво, що в литовському місті Вільнюсі з крана тече питна вода. Вона видобувається з підземних глибинних джерел і після незначного очищення відразу подається по водопроводах.

Серед найбільш шанованих героїв Литви - пілоти Степонас Дарюс і Стасис Гіренас, відомі тим, що в 1933 році зробили безпосадочний переліт через Атлантику.

Сьогодні – Національне свято КНДР.

Територія КНДР, що межує на півночі з Китаєм і Росією - одна з «філій пекла» на нашій планеті - була заснована 9 вересня 1948 року за активної участі іншої, сталінської «філії» - радянської комуністичної імперії. Абревіатура назви організації цієї території - «Корейська Народно-Демократична Республіка» - чиста умовність і не відповідає по суті жодному з цих слів. Аж до 2017-го року в Північній Кореї діяло приблизно 16 величезних трудових таборів, порівняти які можна тільки з ГУЛАГами.

На даній території практикуються покарання у спадок - до трьох поколінь! Якщо хто-небудь з мешканців скоїв що-небудь, що не спадобалось сучасним північно-корейським правителям, то буде розплачуватися не тільки він, а й його діти і онуки (не виходячи с таборів).

Економіка, в класичному розумінні, в цій самій закритій країні світу немає. Велика частина населення животіє в злиднях. У періоди, коли північні покровителі затримують підтримку, на цій території, як правило, починається голод. Так було в 90-ті роки минулого століття, коли в Північній Кореї були нерідкими випадки людоїдства.

Через дану територію жваво відбувається незаконний продаж зброї і ядерних технологій країнам Африки та ближневосточного регіону. Наприклад, у 2009 році були перехоплені поставки до Ірану і Республіки Конго: в одній було 35 тонн компонентів ракет, а в іншій - танки радянських часів. У 2012 році ООН затримала північнокорейські вантажі, що прямували до Сирії, де було 450 балонів графіту, призначеного для використання в балістичних ракетах.

Національне свято корейської Народно-Демократичної Республіки, День народження Кім Чен Іра, відзначається 16-го лютого. Офіційною ідеологією держави є ідеї чучхе, яку її творці - Кім Ір Сен і Кім Чен Ір визначають як «філософську ідеологію, в центрі уваги якої стоїть людина» (скоріше тільки «третина людини»).

У 1957 році, коли Кім Ір Сен щосили намагався зберегти контроль над Північною Кореєю, за прикладом «великого брата», він почав глобальне «вивчення благонадійності» населення країни з урахуванням кожної сімейної історії. Кінцевим результатом цього розслідування стала повністю змінена соціальна система, що розділила людей на три групи: «вороги», «коливаються» і «основа».

Люди в середньому прошарку, ті що «коливаються» або нейтральний клас, ніяк не підтримуються з боку «основи», при «щасливому» збігу обставин вони можуть цілком стати «основою». До групи «вороги» були включені ті люди, серед предків яких були помічені в таких страшних злочинах проти держави як християнство і власність на землю. Не дивно, що кордони столиці Північної Кореї Пхеньян патрулюють озброєні охоронці, щоб не пустити в місто нижчі групи населення країни, таке собі місто-утопія для еліти.

Багато північнокорейських громадяни віддають перевагу втечі в сусідні країни. Якщо це Китай, то його офіційною політикою є їх депортація назад через кордон. На батьківщині цих біженців або знищують, або відправляють у виправно-трудові табори на багато десятиліть.

На відміну від Китаю, Південна Корея проводить політику майже абсолютного помилування: всім адекватним північнокорейським перебіжчикам відразу надається громадянство, професійна підготовка та психологічне консультування для тих, хто його потребує. Біженцям виділяється допомога у розмірі $ 800 на місяць, а роботодавці, які приймають їх на роботу, можуть розраховувати на бонус у розмірі $ 1800.

На початку 2013 року британська газета «The Daily Mail» повідомила, що в КНДР знову розпочався голод, в результаті якого загинуло близько 10 000 чоловік, фіксувалися випадки канібалізму.

Іменини сьогодні святкують Ганна, Роман, Симон, Семен, Адріан, Влас, Тимофій.

Це цікавоТернопільщинаТернопільіменинникисвятоімениниТерен