25 травня в історії Тернопільщини

Цього дня народилися:

бандурист, композитор, музикознавець, поет, лікар Зиновій Бережан (справжнє прізвище – Штокалко; 1920, м. Бережани – 28. 06. 1968, м. Нью-Йорк, США);

видавець, діяч культури Василь Ванчура (1960, с. Сороцьке Теребовлянського району);

unnamed-2-1

чеський піа­ніст, композитор Їіндржіх Каан із Альбеса (1852, м. Тернопіль –  07. 03. 1926, містечко Роудна, нині Чехія);

господарник, громадський діяч, народний депутат України (1998–2002) Ярослав Козак (1944, м. Борщів);

вчений у галузі геофізики, доктор фізико-математичних наук, професор Іларіон Козачок (1931, м. Кременець);

релігійний діяч, священик УГКЦ Степан Колянківський (1896, с. Великий Ходачків, нині Козівського району – 11. 03. 1978, м. Монреаль, Канада);

вчений-мовознавець, педагог, кандидат філологічних наук Петро Коструба (1903, с. Стара Ягільниця, нині Чортківського району – 19. 04. 1979, м. Львів);

громадсько-політичний діяч, публіцист Роман Кузьма (Турянський; 1894, с. Стриївка, нині Гори-Стрийовецькі Збаразького району – 16. 07. 1940, м. Москва, нині РосійськаФедерація);

військовик, полковник Іван Ладюк (1948, с. Лідихів, нині Кременецького району);

господарник, громадсько-політичний діяч В’ячеслав Негода (1957, с. Борщівка Лановецького району);

бібліотекар-бібліограф Надія Новіцька (1962, с. Вишгородок Лановецького району);

редактор, економіст, громадсько-політичний діяч, член ОУН Степан Процик (1921, с. Кут-Товсте, нині належить до с. Товсте Гусятинського району – 17. 08. 1997, похований у м. Баунд-Брук, США);

учасниця національно-виз­вольних змагань, громадська діячка Мирослава Райтер (1926, с. Криве, нині Козівського району);

vlcsnap-2017-04-20-11h38m45s343

художник, почесний громадянин м. Бережани Володимир Савчак  (1911, с. Адамівка, нині належить до м. Бережани – 2007);

польський педагог, природознавець, метеоролог, член-кореспондент Віденського центру метеорології і магнетизму Землі Владислав Сатке (1853, м. Бережани – 23. 09. 1904, м. Тернопіль);

педагог, бібліотекар, бібліограф, громадська діячка Дарія Сіяк (1908, м. Бучач – 05. 12. 1977, м. Сарсель, Франція);

душпастир, релігійний діяч, редактор,  співзасновник і чільний провідник Української Лютеранської Церкви у Галичині Теодор Ярчук (1896, с. Іванків, нині Борщівського району – 1941, загинув у в'язниці біля м. Станіслав, нині Івано-Франківськ).

Цей день в історії Тернопілля:

25 травня 1944 року – загнув обласний військовий референт юнацтва ОУН Тернопільщини, політвиховник старшинської школи УПА «Олені», уродженець Борщова Лонгин Шиманський ( «Остюк», «Крига», «Гармаш»). 4 березня 1944 при, виході зі Львова, важко поранений у перестрілці з німецькою жандармерією, заарештований гестапо, а 25 травня розстріляний. У квітні 1945 посмертно відзначений Бронзовим Хрестом Заслуги - за видатні заслуги для національно-визвольної боротьби Українського народу проти окупантів.

25 травня 1963 року – в Канаді помер народився поручник УГА, адвокат, доктор права, громадський діяч, уродженець с.Бенева Теребовлянського району Юрій Дякунчак.

25 травня 2010 року - директором державного архіву Тернопільської області призначено Юрія Гумена, який змінив на цій посаді Богдана Хаварівського.

Вознесіння Ісуса Христа в Небо завершило земне служіння Сина Божого. Сталося це на сороковий день після Воскресіння Ісуса. Саме свято Вознесіння припадає на четвер шостого тижня після Великодня.

Цього року католики та християни східного обряду відзначають це світле свято в один день.

Після свого нового народження Син Божий увійшов до небесного храму Отця-Бога, ставши на землі Спасителем усього людства. Суть свята Вознесіння полягає в піднесенні людської природи (тіла і душі), яка може усвідомити вищий прояв світла завдяки Престолу Всевишнього.

Свідками Вознесіння Христа стали його учні, яких він проводив до Віфанії. Нагодувавши їх хлібом, він благословив своїх учнів і вознісся над ними в небо. Про це диво апостоли розповіли всім людям, повернувшись до Єрусалиму.

Вознесіння Господнє символізує відкритість Неба перед людиною. Це вічний дім для кожного, який відділений від землі гріхами людськими. У цей день найкраще задуматися про добро, красу і віру, які приводять кожну людини до кращого життя.

Сьогодні, 25 травня – Міжнародний день зниклих дітей.

Виникнення цього дня стало спробою привернути увагу світової громадськості до проблеми зникнення неповнолітніх, захищеності дітей від викрадень, важких життєвих ситуацій в які часто потрапляють діти.

А ще сьогодні – Всесвітній день щитовидної залози.

В цей день проводяться заходи, спрямовані на підвищення рівня інформованості суспільства про можливі захворювання щитовидної залози і методах їх запобігання, а також на пропаганду сучасних методів профілактики і лікування хвороб щитовидної залози.

До того ж сьогодні, 25 травня, своє професійне свято відзначають філологи. Філологія — область знання, що вивчає письмові тексти і на основі їх змістовного, мовного і стилістичного аналізу - історію і сутність духовної культури даного суспільства. Філологія виникла в Стародавній Індії і Греції. В 17-18 ст. склалася як наука, що вивчає древню культуру (мову, літературу, історію, філософію, мистецтво в їх взаємозв'язку). З диференціацією окремих наук зміст поняття філології змінювався: філологію стали розуміти як сукупність наук, які вивчають культуру народу, виражену в мові та літературній творчості.

Іменини сьогодні святкують Денис, Герман, Єпіфан.

Це цікавоТернопільщинаТернопільіменинникисвятоімениниТерен