7 квітня в історії Тернопільщини

Цього дня народилися:

лікар-отоларинголог, полковник медичної служби Юрій Гербій (1965, м. Чортків);

учасник національно-визвольних змагань Теодор Демків (1887, с. Прошова Тернопілького району – 21. 10 . 1971, там само);

художниця Марія Ділай (1980,м. Тернопіль);

Mariya-Dilaj

службовець УГА Михайло Довгань (1899, с. Остап’є, Підволочиського району – 13. 08. 1937, м. Вінниця);

депутат міської ради Тернополя Іван Зінь (1981, м. Тернопіль).

журналіст, соціолог, педагог Ігор Лубкович (1952, м. Заліщики);

релігійний діяч, поет, бандурист Богдан Мендрунь (1946, смт. Велика Березовиця);

інженер-механік, громадський діяч Анатолій Фігель  (1954, м. Монастириська);

викладач кафедри журналістики ТНПУ ім.В.Гнатюка та журналіст телеканалу ТВ-4 (автор та ведуча авторських програм) Надія Царик-Янець (1985, м.Тернопіль).

царик

політолог, громадсько-політичний діяч Сергій Ясинський (1974, с. Чагарі-Збаразькі Збаразького району);

Цей день в історії Тернопілля:

7 квітня 1943 року – нацисти знищили у Збаражі 1 тис. євреїв, а в Скалаті – 800 осіб єврейської національності.

7 квітня 1944 року - війська німецької 1-ї танкової армії в районі м.Бучач з'єдналися з військами німецької 4-ї танкової армії, що наносили контрудар на південь від Львова, таким чином успішно завершивши прорив. У ході прориву з оточення 1-а танкова армія зазнала втрати - 5 878 загиблими та зниклими.

7 квітня 1944 року – у Лановецькому районі повстанці напали на обоз Червоної Армії, відбивши у більшовиків 2 автомашини і гармату.

7 квітня 1945 року - напад районної боївки ОУН і загону особливого призначення УПА на дільницю винищувального батальйону в с.Баворів.

7 квітня 1946 року - захоплення криївки УПА спецгрупою МВС і опергрупою райвідділу МВС у с.Германівка тодішнього Мельнице-Подільського району. Підірвалися гранатами політвиховник і воїни Дон і В.Пуляк-Марко з чоти Донця сотні ВО-3 УПА-Захід «Сiрi вовки».

7 квітня 1945 року - загинув хорунжий УПА, в.о. командира ТВ-23 «Магура», уродженець с.Жовнівка Бережанського району Федір Королюс (Королюк) («Колчак»). Загинув у селі Бринь Галицького району Івано-Франківської області у бою з військами НКВС. Похований на сільському цвинтарі.

7 квітня 1993 року – помер лікар, письменник, поет, уродженець с.Романове Село Збаразького району Михайло Качалуба.  Член міжнародної письменницької організації «ПЕН–клуб»,  українсько-канадської письменницької асоціації,  почесний  член Спілки українських письменників Словаччини. Співпрацював з українськими журналами і  газетами в багатьох країнах Європи.  Автор збірки поезій  «Польові дзвіночки», «Тріпотіння крилят»  (вірші для дітей), «Відлуння душі моєї» та ін.,  поеми «Одна з доріг» та «Помпеї»,  автобіографічної повісті у 4- х томах: «З моєї Одісеї». Пісні Тернопільських композитрів на вірші Михайла Олексійовича виконує чоловічий квартет «Акорд».

7 квітня за григоріанським календарем відзначається Благовіщення Пресвятої Богородиці — день, який знаменує зачаття Христа і Початок спокутування. Ймовірно, це свято відзначалося з давніх-давен. Але до нашого часу дійшли відомості про те, що в 560 році волею імператора Юстиніан датою для святкування Благовіщення було вибрано 25 березня (за старим стилем).

З цим святом пов'язана історія про возвіщення Діви Марії про те, що вона народить Богонемовля Христа. Архангел Гавриїл зійшов до Діви, принісши їй Благу звістку. З церковних переказів відомо, що Марія читала книгу пророка Ісаї, в якій було сказано про прийдешнє народження Месії. У цей момент вона подумала, що була б готова прислужувати тій жінці, яка має народити Христа.

Старовинні звичаї святкування цього свята збереглися до нашого часу. В цей день суворо заборонена будь-яка робота. Як говориться в церковних книгах, на Благовіщення навіть птиця не в'є гнізда.

Сьогодні – останній день Великого посту.

Великий піст готує християн до гідної зустрічі свята Воскресіння Христового (Великдень). Він починається за сім тижнів до Великодня і складається з Чотиридесятниці - сорока днів - і Страсної седмиці - тижня перед самою Пасхою. Чотиридесятниця встановлена на честь сорокодневного посту Спасителя, а Страсна седмиця - у спогад останніх днів земного життя, страждань, смерті і поховання Христа. Загальна тривалість Великого посту разом зі Страсного седмицею - 48 днів. Пост, або говіння, - це відмова не тільки від певної їжі, але від усіх шкідливих звичок і веселощів. Це час покаяння, роздумів і старанних молитов. Протягом усього Великого посту християнська Церква закликає віруючих утримуватися від вживання в їжу м’яса, молока, яєць і риби, у тому числі і у складі різних страв. Риба дозволяється лише у свята Благовіщення та Входу Господнього в Єрусалим.

7 квітня міжнародне співтовариство відзначає Всесвітній день здоров'я. Це свято було засновано на честь створення Всесвітньої організації охорони здоров'я. З'явившись в 1948 році, ця організація об'єднала у своїх рядах представників 191 держав світу.

Вперше святкування відбулося в 1950 році. Уже тоді глобальною ідеєю заходу була пропаганда здорового способу життя і боротьба з поширенням різних захворювань. Щороку для офіційних заходів, присвячених дню здоров'я, вибирається окрема тема: активність життя, захист вагітності, вплив клімату на здоров'я людини, медична допомога людям, постраждалим в результаті надзвичайних ситуацій і т.д.

Всесвітній день здоров'я також акцентує увагу на медичних проблемах, які стають предметом обговорення лікарів усього світу. Зокрема, однією з останніх тем, якій було присвячено це свято, стала стійкість бактерій, що провокують розвиток різних захворювань, до антибіотиків.

Руанда. 1994-й рік. У результаті військового перевороту 6-7 квітня до влади приходять представники етнічної більшості цієї країни, представники народності хуту. 7-го квітня в ефірі місцевого радіоканалу, «Радіо і телебачення тисячі пагорбів», звучать прямі вказівки до населення з закликом вбивати представників народності тутсі. За 100 днів кількість убитих за різними оцінками склало від 500 000 до 1030000 осіб, сусід пішов на сусіда, найпоширенішим знаряддям вбивства стали ножі і мачете, а найбільш жорстокі і криваві злочини скоювалися в місцях, де покірні тутсі, котрі щиро сповідують християнське віровчення, шукали тимчасового укриття - в християнських церквах та школах. Швидкість вбивств в цій країні у п’ять разів перевищила швидкість вбивств у німецьких концентраційних таборах смерті в Другу світову війну. Зупинити це криваве мракобісся допоміг наступ Руандійського патріотичного фронту тутсі.

Через десятиліття, в міжнародному календарі з’явився «День пам’яті про геноцид в Руанді». Повна назва - «Міжнародний день пам’яті про геноцид в Руанді в 1994 році», щорічно відзначається 7-го квітня. Це сумний день. Офіційно затверджений Генеральною Асамблеєю ООН на 78-му пленарному засіданні 23-го грудня 2003-го року резолюцією № 58/234. З моменту прийняття «Конвенції про попередження злочинів геноциду і покарання за них» пройшло більше півстоліття...

Іменини сьогодні святкують Марія, Йосип, Тихон, Сава.

Це цікавоТернопільщинаТернопільіменинникисвятоімениниТерен