8 квітня в історії Тернопільщини

Цього дня народилися:

учасниця національно-визвольних змагань Ніна Андрущенко (1919, с. Великі Дедеркали Шумського району – 2008, там само);

український композитор Віктор Камінський (1953, с.Нивра, Борщівського району). На початку 90-х рр. вистава Львівського національного академічного драматичного театру ім. М. Заньковецької «Маруся Чурай» за романом Ліни Костенко з музикою В. Камінського стала візитною карткою театру, ставилися й інші вистави з його музикою. На вірші Т.Шевченка композитор пише хори «Ой, чого ти почорніло», «Не так тії вороги» та кантату «Іван Підкова», камерну кантату для Кобзаря у супроводі оркестру «Чигрине, Чигрине», яка неодноразово звучала на урядових святкуваннях. Одним з кульмінаційних пунктів творчості В.Камінського стала літургійна музика. В цьому руслі написаний Акафіст до Пресвятої Богородиці, Псалом Давида, Літургія, Пасхальна Утреня. Духовна музика з успіхом звучала й за кордоном та звучить у трансляціях радіо з Ватикану.

український композитор, диригент, музикознавець, музичний педагог Михайло Коссак (1874, село Горішня Вигнанка, нині Чортківського району — 2 січня 1938, Кам'янець-Подільський). Працював хормейстером у львівській оперетковій трупі, у театрі «Руська бесіда». Був автором романсів, маршів, п'єс для скрипки, обробок народних пісень.сКоссак став одним з організаторів запису українських народних пісень, творів Семена Гулака-Артемовського та Миколи Лисенка на платівки. Працював диригентом у театрі Миколи Садовського. 26 грудня 1937 року Михайла Коссака заарештували та засудили до розстрілу.

Kossak Mihaylo Andriyovich

господарник, літератор Володимир Остап’юк (1949, с. Полуторів Шумського району);

громадсько-політичний і профспілковий діяч, державний секретар праці та суспільної опіки в першому уряді ЗУНР Антін Чернецький (1887, Бережани — 15 лютого 1963, м. Цюріх, Швейцарія).

краєзнавець, публіцист Казимир Ярема (1946, с. Йосипівка Тернопільського району).

download

Цей день в історії Тернопілля:

8 квітня   1943   року – нацисти розстріляли близько 1000 євреїв з гетто в Тернополі.

8 квітня   1944   року  - німецькі війська, розширюючи прорив радянського кільця оточення довкола 1-ї танкової армії, зайняли тодішній райцентр Білобожниця.

8 квітня 1948 року - Тернопільський український драматичний театр ім.І.Франка об'єднався із Тернопільським обласним українським музично-драматичним театром ім. Т. Г. Шевченка (реорганізований із Охтирського драматичного театру в березні 1945) під однойменною назвою, нині — Тернопільський академічний обласний український драматичний театр ім. Т. Г. Шевченка.

Православна Пасха відзначається в першу неділю після весняного повного місяця. Воскресіння Христове вважається найбільшим святом в християнському світі. У цей день відбувся перехід Сина Божого від смерті до життя. Ісус воскрес, і на Великдень прийнято вітати людей словами «Христос воскрес!», На що співрозмовник повинен відповідати «Воістину воскрес!».

З біблійних переказів відомо, що Воскресінню передувала смерть Ісуса після розп'яття. Вона відбулася на третій день його страшних мук. Після цього Ісус Христос за допомогою сили Божества воскрес і з'явився перед живими. Він вийшов зі свого гробу так, що жоден камінь не був зрушений, жоден охоронець не побачив Його. Потім на землю зійшов ангел і відсунув камінь, який раніше закривав гріб Ісуса. Марія Магдалина, побачивши це, що гріб відкритий, вирішила, що Ісуса забрали. Вона розповіла про це учням Спасителя, і разом вони побачили ангела, який і сказав їм про Воскресіння.

Православна Пасха обов'язково передбачає освячення паски, фарбованих яєць під час святкової служби. Це свято дуже люблять в різних країнах, так як воно є символом життя, надії і порятунку.

Сьогодні – Міжнародний день циган.

Тисячу років тому цигани вперше вирушили з півночі Індії. І відтоді не можуть знайти собі притулку. Скільки їх є, ніхто й сьогодні сказати не може. Називають їх по-різному. У Центральній і Східній Європі — циганами, у Франції та Іспанії — гітан(о), у Британії — джипсі. Самі себе вони здебільшого величають «ромами». «Роми» — таку назву визнала за ними й ООН.

Своєї історії цигани не знають. У 1760 року угорський священик Іштван Вайя звернув увагу на спорідненість циганської та індійської мов. Дослідження підтвердили: мова циган — одна з новоіндійських. Значна частина слів і понині є спільною і для санскриту, і для хінді.

Причину їхнього вигнання розгадати не вдалося. Головну версію вчені зводять до кастової системи. Каста циган насильно була витіснена з ієрархічної драбини індійського суспільства. Про вірогідність цієї версії свідчить і той факт, що на мові хінді слово «ром» означає чоловіка касти, котра займається спаленням трупів, плетінням кошиків, або представника касти музикантів і танцюристів. До речі, ті цигани, що в Індії живуть дотепер, займають один із найнижчих щаблів у суспільстві.

А ще сьогодні відзначають День працівників військових комісаріатів.

8 квітня 1918 року декретом Ради Народних Комісарів засновані волостні, повітові, губернські та окружні комісаріати з військових справ.

Цей день по праву є днем народження військових комісаріатів.

З 1993 року значно розширилося коло завдань, які виконували працівники військомату. Зараз військовий комісаріат, в тісній взаємодії з органами місцевого самоврядування, поряд з організацією призову до озброєних сил і постановкою на облік рядових і офіцерів запасу, а також техніки, що знаходиться на території района, виконує цілий ряд завдань соціального плану.

Іменини сьогодні святкують Лариса, Гаврило, Василь, Ганна, Алла.

Це цікавоТернопільщинаТернопільіменинникисвятоімениниТерен