Чи послухає тернопільських депутатів Петро Порошенко?

У Тернопільській обласній раді перевірять законність передачі Почаївської лаври Українській православній церкві Московському патріархату.

Для цього на останній сесії 20 липня створили спеціальну депутатську комісію (про те, що відбувалося на сесії, читайте ТУТ, ТУТ і ТУТприм.).

Власне, про ці наміри «Терен» докладно писав ТУТ. До складу комісії врешті увійшли представники усіх фракцій. Такою є реакція на звернення активістів громадської організації «Всеукраїнська організація Самооборона Майдану». Свої висновки комісія повинна подати до 25 серпня. Відтак незабаром депутати планують побувати у лаврі.

Нагадаю, обласна рада неодноразово зверталася до вищого керівництва держави із проханням повернути святині статус державного заповідника. Відповідні звернення скеровували за часів президентства Віктора Ющенка і Віктора Януковича. Писали і до колишнього прем’єра Арсенія Яценюка. Останнє прохання надіслали Президенту України Петру Порошенку і в Кабінет Міністрів у травні цього року.

До речі, споруди лаври передали у безкоштовне користування на 49 років чоловічому монастирю, що належить Московському патріархату, за розпорядженням уряду Віктора Януковича. Тож депутати облради закликали керівництво держави скасувати розпорядження Кабміну 2003 року і остаточно передати споруди лаври в державну власність, а також дати можливість представникам інших конфесій відправляти там богослужіння.

Лавра_ф

Фото автора і з відкритих джерел

Тернопільщиназверненнямосковський патріархатобласна радакомісія