Депутати повернуться до проблеми із Почаївською лаврою

c44641da-0b23-4d9a-9a4d-92cdf7c59d45

Створити тимчасову контрольну комісію Тернопільської обласної ради рекомендували своїм колегам представники постійної комісії обласної ради із питань духовності.

У такий спосіб хочуть перевірити законність передачі храмового комплексу у Почаєві, що на Кременеччині, Українській православній церкві Московського патріархату. Кожна із фракцій зможе делегувати у комісію по одному представнику.

Українська святиня перетворилася на «форпост» Росії

Відбулося засідання постійної комісії із питань духовності, культури, свободи слова, інформації і розвитку громадянського суспільства у середу, 6 липня. Хоча звернення щодо повернення Почаївській лаврі статусу державного заповідника депутати на прохання активістів громадської організації «Всеукраїнська організація Самооборона Майдану» на сесії Тернопільської облради підтримали ще 12 травня («Терен» докладно про це писав ТУТ – прим.).

b389195b-bdbc-4e96-8375-a4bce379724f
b389195b-bdbc-4e96-8375-a4bce379724f

Нагадаємо, активісти уже кілька років вимагають повернення будівель і майна Почаївської лаври у державну власність. Проте змінити рішення, ухвалене при режимі Януковича (див. довідку – прим.), досі не вдається. А тим часом, українська святиня перетворилася на «форпост» Росії і слугує її імперським зазіханням на Україну («Терен» докладно про це писав ТУТ, ТУТ і ТУТ – прим.).

Очевидно, рішення про створення тимчасової контрольної комісії включать до порядку денного третього пленарного засідання третьої сесії обласної ради. Воно має відбутися 20 липня. Ось тільки, чи дасть це результат?

Одна комісія облради вже намагалася, але марно

Про повернення майна Почаївської лаври державі говорять уже давно. Першу тимчасову контрольну комісію обласної ради щодо перевірки законності передачі храмового комплексу Українській православній церкві Московського патріархату створили ще у 2011 році. Тоді причиною стала реєстрація законопроекту №9105 «Про Перелік пам’яток культурної спадщини, що не підлягають приватизації». Курував це питання особисто тодішній заступник голови облради Олег Боберський.

До 2015 р. очолювана на ним комісія розробила і запропонувала Уряду механізм повернення Лаври у власність українського народу. Депутати неодноразово зверталися до всіх Прем’єр-міністрів, починаючи від Юлії Тимошенко і закінчуючи Арсенієм Яценюком. Просили відмінити розпорядження Януковича і повернути українцям духовну святиню. Утім, як кажуть, віз і нині там. Чи переможе державницька позиція зараз? Наразі є сумніви. Хоча в умовах зовнішньої агресії з боку Росії держава мала б втрутитися і впорядкувати  правовий статус споруд Лаври. Адже ніхто не сперечатиметься, що вона є архітектурною і духовною пам’яткою всіх українців.

До речі, головував на засіданні постійної комісії з питань духовності, культури, свободи слова, інформації і розвитку громадянського суспільства - член фракції ТОО Всеукраїнського об’єднання «Свобода» Михайло Тимошик. Мандат він має уже другу каденцію поспіль. Отже, мав би знати про напрацювання Боберського і К. Якби цей досвід використали нинішні депутати, то не довелося б «городити город» вдруге.

Віра ОЛЕСАНДРОВИЧ

Фото із відкритих джерел і сайту

Довідка. Споруди Свято-Успенської Почаївської Лаври у 2003-2004 рр. Уряд Януковича передав у безкоштовне користування громади УПЦ Московського патріархату на 49 (!) років. Якби законопроект №9105 «Про Перелік пам’яток культурної спадщини, що не підлягають приватизації» ухвалили, то УПЦ МП могла б приватизувати весь комплекс.

Вибір читачів за тиждень

Відео