«Хочемо вивчити своїх реставраторів»: у Тернополі провели майстер-клас із виявлення давніх розписів (відео)

На майстер-клас зареєструвалось шестеро учасників. Серед них художники, студентки факультету мистецтв педуніверситету та зацікавлені тернополяни

Майстер-клас із виявлення давніх настінних розписів, яким понад 100 років, відбувся 13 вересня у Тернополі. Вперше їх у будинку за адресою Сагайдачного, 11 знайшли на початку літа, тож тепер вирішили продовжити свою діяльність. Організатор заходу — громадська організація «Брами Тернополя», яка займається відродженням культурно-історичної спадщини міста і  хоче популяризувати реставраторство серед молоді. 

У першу чергу, ми б хотіли залучити мешканців до процесу віднаходження поліхромів (настінних розписів – ред), щоб у такий спосіб привернути увагу до важливості їх збереження. Можливо, чиїсь батьки мешкають в старих камʼяницях, і вони будуть наголошувати на тому, щоб це було збережено. Хочемо залучити своїх місцевих активістів, небайдужих людей, або тих, хто б зацікавився займатись цим професійно, - розповідає Вікторія Найчук, засновниця ГО “Брами Тернополя”.

Спершу для усіх присутніх провели лекцію щодо правильності виявлення настінних розписів, а після цього відбулась практична частина. Проводила лекцію львівська художниця-реставраторка Ірина Гірна, яка займається цією справою вже понад 20 років. 

Нашарувань тут дуже багато і тут ми показуємо, як правильно шар за шаром знімати їх, щоб не пошкодити історичного розпису. Роботи проводяться на невідповідальних частинах, – тобто є сам розпис, де є орнамент з квітами, а є сам колір стіни. Він є однотонним і є фоном розпису і саме зараз на цьому фоні ми і проводимо майстер-клас. Там, де ж частини з орнаментами, ми не чіпаємо, бо це можуть робити лише спеціалісти-реставратори, - каже Ірина Гірна, художниця-реставраторка монументального живопису зі Львова.

На майстер-клас зареєструвалось шестеро учасників. Серед них художники, студентки факультету мистецтв педуніверситету та зацікавлені тернополяни. Зауважимо, що ці давні розписи виконані у стилі сецесія, для якого характерні рослинні орнаменти у ніжних пастельних тонах. 

Детальніше – у сюжеті: 

Читайте також: У будинку в центрі Тернополя знайшли давні розписи, яким близько 100 років.

Скандал із заміною старовинного вікна на пластикове у Тернополі: де зараз конструкція і чи будуть її реставрувати. 

Фото, відео Руслана Жирова

сецесіямайстер-клас давні розписи орнамент