Тетяна Бакай

У будинку в центрі Тернополя знайшли давні розписи, яким близько 100 років (фото)

Фахівці виявили ці розписи тоді, коли знімали на реставрацію старовинну браму в цьому ж будинку 

Стародавні сецесійні розписи, яким близько 100 років, виявили у під’їзді будинку на вулиці Сагайдачного, 11 у Тернополі. Про це повідомив Терену художник Захар Дябло. 

Нагадаємо, саме в цьому будинку два місяці тому відкрили відреставровану сторічну браму. Ініціювала її відновлення громадська організація “Брами Тернополя”. Гроші на реставрацію зібрали завдяки донатам від небайдужих громадян. І власне у процесі роботи реставратори звернули увагу й на під’їзд. Виконавши кілька зондажів (зняття з поверхні пізніших нашарувань – ред.), виявили історичні розписи.

Два місяці тому у будинку на вул. Сагайдачного, 11 відкрили відреставровану сторічну браму (Фото: NE:Urban)

Перші такі невеличкі проби ми робили якраз в той час, коли знімали браму. Будинок старий і ми розуміли, що розписи там можуть бути, але якісь мінімальні. Спочатку знайшли просто лінії, а вже згодом приїхало більше людей і захопивши більшу площу, знайшли під штукатуркою ці розписи, — розповідає Захар Дябло. 

Для розписів у стилі сецесія характерні рослинні орнаменти – переважно це квіти у ніжних пастельних тонах, пояснює художник. Це бежевий, пастельний зелений і блакитний, а також світлі відтінки червоного і коричневого. 

Для розписів у стилі сецесія характерні рослинні орнаменти – переважно це квіти у ніжних пастельних тонах (Фото: Захар Дябло)

Працювали над пошуками розписів під штукатуркою реставратори зі Львова. Захар Дябло розповідає, що ймовірно таких розписів у будинку є більше, однак продовжити свої роботи фахівці зможуть після того, як зʼявиться фінансування. 

Фото з фейсбук-сторінки Захара Дябла

Вибір читачів за тиждень

Відео