Жителі Тернопільщини, які мають будинки площею понад 600 кв. м, на пільги розраховувати не можуть

Податок на нерухоме майно додав місцевим бюджетам Тернопільщини 45,8 млн грн.

Про це повідомили у Секторі інформаційної взаємодії Головного управління Державної податкової служби (ДПС) у Тернопільській області.

- На Тернопільщині за 4 місяці до місцевих бюджетів надійшло 45 млн 784,5 тис. гривень податку на нерухоме майно, - уточнює заступник начальника Головного управління ДПС в області Петро Якимчук. - Це – аж на 8,8 млн грн більше, ніж за аналогічний період торік.

Зокрема, юридичні особи, за його словами, сплатили майже 42,7 млн грн, фізичні особи-власники нерухомості, перерахували 3,1 млн грн цього податку.

- Нагадаю, платниками податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, є фізичні та юридичні особи, у тому числі - нерезиденти, які є власниками об’єктів житлової або нежитлової нерухомості, - наголошує фахівець. - Податок нараховують на загальну площу об’єкта житлової та нежитлової нерухомості, у тому числі - їхніх часток. При цьому пільгові розміри майна для фізичних осіб, на які не застосовують ставку податку, становлять для квартири чи кількох квартир, незалежно від їхньої кількості, – 60 кв. м, а для житлового будинку/будинків, незалежно від їхньої кількості, – 120 кв. м.

Для різних типів об'єктів житлової нерухомості, в тому числі їхніх часток (у разі одночасного перебування у власності платника податку квартири/квартир та житлового будинку/будинків, у тому числі їх часток), пільгові розміри майна для фізичних осіб, на які не застосовують ставку податку, становлять – 180 кв. м.

- Водночас пільги з податку у вигляді неоподатковуваних квадратних метрів (60, 120 і 180 – прим.) для фізичних осіб часто не застосовують, - зауважує він.

Наприклад, цього не роблять щодо об’єктів оподаткування, що використовуються їхніми власниками з метою одержання доходів (здають в оренду, лізинг, позичку, використовують у підприємницькій діяльності), а також - до об’єктів оподаткування, якщо їхня загальна площа перевищує 300 кв. м (для квартири, квартир), 600 кв. м (для будинку, будинків) і 900 кв. м (для різних типів житлових об’єктів).

До речі, ставки податку встановлюють органи місцевого самоврядування. Що цікаво, у Тернополі депутати погодилися залишити все так, як було у попередні роки.

Фото із відкритих джерел

ГрошіподатковаТернопільщинаТернопільська міська радаТереннерухоме майнопільгаставкасплатаДПС