Не лише над парою: 3 способи стерилізації банок, про які ви не знали
Банки можна стерилізувати не лише стандартним способом, до якого ми усі звикли
Коли починається пора консервації, для кожної господині стає актуальним запитання, як стерилізувати банки і кришки. Адже без цієї важливої процедури процес приготування заготовок на зиму не обійдеться. Стерилізація потрібна для того, щоб очистити банки від мікроорганізмів, що своєю чергою захистить заготовки від псування і допоможе їм простояти у закритому вигляді якомога довше. Про це пише Главред.
Більшість господинь звикли стерилізувати банки лише одним способом – тримаючи їх певний час над парою. Але це не єдиний варіант, як можна знищити усі мікроорганізми і не дати їм потрапити у заготовки. Розберімось, як іще можна стерилізувати банки.
1. Як стерилізувати банки в духовці
Для цього потрібно помити їх і поставити у холодну духовку. При цьому не має значення, поставите ви їх дном донизу чи доверху. Кришки відправляємо в духовку разом з банками, якщо вони металеві, нормально переносять високі температури і не мають гумки всередині.
Далі потрібно закрити духовку, встановити температуру на 100-110 градусів і залишити банки там на 20 хвилин.
Після того, як цей час мине, не спішіть одразу відкривати духовку – трішки зачекайте, щоб банки прохололи. Діставайте їх сухим рушником, щоб не обпекти руки. При цьому категорично не можна торкатися розігрітих банок мокрим рушником, адже вони можуть не витримати різкого перепаду температур і лопнути.
Читайте також: Заготівля на зиму: чи роблять цьогоріч тернополяни зимові запаси (відео)
2. Як стерилізувати банки у мікрохвильовій печі
Для цього потрібно поставити банки у мікрохвильовку, попередньо наливши всередину кожної з них від 1,5 до 2 сантиметрів води. Потрібно обрати максимальну потужність і увімкнути мікрохвильову піч на 3-5 хвилин.
Вода під час цього процесу повинна закипіти. Коли мікрохвильовка вимкнеться, обережно дістаньте банки, злийте воду, яка ще у них залишиться, і поставте їх сохнути, перевернувши.
При цьому варто пам’ятати, що кришки стерилізувати у мікрохвильовці не можна.
Читайте також: Агроблогерка з Тернопільщини поділилася секретами заготівлі пряних трав на зиму
Таким самим чином можна скористатися і пароваркою. Всередину ємності прибора потрібно налити трохи води і покласти туди кришки. Далі зверху встановити насадку для приготування на парі, на яку поставити перевернуті банки. Увімкнути режим приготування на парі.
Коли вода закипить, потрібно, щоб банки перебували у такому положенні від 6 до 20 хвилин залежно від їхньої величини. Так, рекомендується дотримуватися наступного правила:
- маленькі банки потрібно стерилізувати на парі 6-8 хвилин,
- банки 1-2 літри – 10-15 хвилин,
- об’ємом 3 літри і більше – 20 хвилин.
Фото з відкритих джерел