З апельсиновим соком, насінням та узваром: 5 цікавих рецептів куті на Святвечір

У народі вважають: чим багатша ця страва, тим більше щастя та добробуту чекатиме сім’ю

Кутя - найважливіша страва на Святвечір, з якої розпочинається пісне застілля. Її зазвичай готують з тих злаків, які ростуть в нашій місцевості. У народі вважають, що чим багатша ця страва, тим більше щастя та добробуту чекатиме сім’ю в новому році. Є чимало варіацій куті. Пропонуємо підбірку від Терену. Обирайте рецепт для себе!

Класична кутя

Інгредієнти:

Приготування: 

Пшеницю промити і перебрати. Залити водою, додати дрібку солі, варити до м'якості. Мак залити окропом на 15-20 хвилин, відлити через сито і збити блендером. Родзинки залити окропом на 20 хвилин. Пшеницю перекласти в миску і остудити, додати мак, родзинки, подрібнені горіхи. Густоту регулюємо, доливаючи остиглої кип'яченої води (можна використовувати узвар). Після цього додати столову ложку меду. 

Читайте також: Що приготувати на Святвечір: рецепти 12 страв

Кутя з рису

Інгредієнти:

Приготування: 

Круглозернистий рис промийте, процідіть та залийте водою у співвідношенні 1:2. Покладіть на вогонь та варіть рис до готовності. Мак поставте в окріп на 2 години та подрібніть його за допомогою блендера. Родзинки необхідно залити гарячою водою та залишити на пів години. Готовий рис висипте в миску, додайте мак, горіхи, родзинки. Мед розводимо узваром або водою і заливаємо кутю. Якщо хочете більш рідку кутю – додайте ще трохи узвару.

Багата кутя

Інгредієнти: 

Приготування: 

Заливаємо пшеницю на ніч водою. Зранку зливаємо воду і варимо зерно протягом години. Сухофрукти замочуємо, подрібнюємо їх разом з горіхами. Додаємо в тарілку з зерном масло, сухофрукти, мак. Мед розводимо узваром чи водою і перемішуємо. 

Щедра кутя

Інгредієнти:

Приготування:

Варимо перловку у двох склянках води. Наприкінці додаємо соняшникову олію та тримаємо на вогні ще дві хвилини. Додаємо мак, горіхи і сухофрукти. Наприкінці додаємо мед. 

Кутя з рису з апельсиновим соком

Інгредієнти:

Приготування:

Рис потрібно промити, пересипати в каструлю, в якій буде варитися. Залити апельсиновим соком. Перекласти на вогонь і варити до готовності. Фундук і мигдаль обсмажте на сухій сковорідці, наріжте їх невеликими шматочками та пересипте все у тарілку. Курагу також потрібно нарізати невеликими шматочками та подрібнити чорнослив. У готовий рис висипати родзинки, курагу, чорнослив, подрібнений фундук, мигдаль, мед та добре перемішати. 

Читайте також: Зерно, мед, мак, горіхи: скільки коштує зварити кутю у Тернополі.

Фото з відкритих джерел

Різдворецепткутя