Олена Чепіль

Що приготувати на Святвечір: рецепти 12 страв (фото)

Усі страви для святкової вечері 24 грудня обов’язково мають бути пісними

Вже за тиждень багато тернополян святкуватимуть Святвечір та Різдво, які  цього року вперше офіційно відзначатимуть з цілим світом - 24 і 25 грудня. На Святвечір дотримуються останнього дня посту та готують святкову вечерю. Вона є особливою, адже на столі традиційно має бути 12 пісних страв, кожна з яких має своє значення. Що ж приготувати на Святвечір? Терен підготував підбірку рецептів пісних страв, які не вимагають багато часу, зусиль та грошей. 

12 страв на Святвечір

Кутя

Чим багатша страва, тим більше щастя чекатиме сім’ю в новому році

Найважливіша страва в цей день – кутя. Саме з неї починають пісне застілля на Святвечір. Рецептів куті є дуже багато. Вважається, що чим багатша страва, тим більше щастя чекатиме сім’ю в новому році. 

Інгредієнти:

  • Пшениця - 200 грамів
  • Вода (узвар) - 3 стакани
  • Сіль - щіпка
  • Мак - 120 грамів
  • Мед - 1 столова ложка
  • Родзинки - 100-125 грамів
  • Обсмажені волоські горіхи - 2 столові ложки

Читайте також: Зерно, мед, мак, горіхи: скільки коштує зварити кутю у Тернополі.

Приготування: 

Пшеницю промити і перебрати. Залити водою, додати дрібку солі, варити до м'якості. Мак залити окропом на 15-20 хвилин, відлити через сито і збити блендером. Родзинки залити окропом на 20 хвилин. Пшеницю перекласти в миску і остудити, додати мак, родзинки, подрібнені горіхи. Густоту регулюємо, доливаючи остиглої кип'яченої води (можна використовувати узвар). Після цього додати столову ложку меду. 

Читайте також: Без куті не обійтися: що тернополяни готуватимуть на Святвечір.

Узвар

Узвар готують з сушених яблук, груш, чорносливу та меду

Традиційний різдвяний компот із сухофруктів - це також важлива страва на Святвечір. Узвар можна додавати й до куті. 

Інгредієнти:

  • Чорнослив - 100 грамів
  • Сушені яблука - 300 грамів
  • Сушені груші - 200 грамів
  • Вода - 5 літрів
  • Цукор і мед за смаком

Приготування: 

Сушеницю з яблук, груш та слив потрібно декілька разів промити у воді. Наливаємо у каструлю потрібну нам кількість води та додаємо сушениці. Компот доведіть до кипіння та ще декілька хвилин варіть. Для того, аби колір та смак були насиченіші, даємо узвару настоятися. 

Запечена скумбрія

Багато українських родин на Святвечір готують скумбрію

На Святвечір традиційно готують різну рибу - мариновану, смажену, печену.

Інгредієнти: 

  • Скумбрія - 2
  • Цибулина - 1
  • Лимон - 0,5
  • Майонез - 2 столові ложки
  • Сіль, приправа для риби за смаком

Приготування:

Рибу обмити та почистити. Натерти зверху і зсередини сіллю з перцем або приправою для риби та залишити на 30 хвилин. Надрізати рибу на однакові шматки, поміж яких покласти кільця лимона. У надрізи поставити півкільця цибулі. Випікати в розігрітій до 200 градусів духовці близько 30 хвилин.

Пампухи

Пампухи на Святвечір - традиційні солодощі

Різдвяні пампухи на дріжджовому тісті - традиційні солодощі, які подають на Святу вечерю. Вони є ознакою достатку та щедрості. Пампухи також символізують святих на небі, які повірили в Ісуса й отримали вічне життя. 

Інгредієнти: 

  • Борошно - 500 грамів
  • Дріжджі - 50 грамів
  • Молоко - 250 мілілітрів 
  • Яйце - 1 ціле
  • Жовтки - 4 
  • Цукор - 50 грамів
  • Дрібка солі, пудра, ванільний цукор
  • Для начинки: варення, какао чи мак (на вибір)

Приготування: 

Розведіть дріжджі в теплій воді, додайте дрібку цукру та ложку борошна й поставте в тепле місце на 10 хвилин для бродіння. Розітріть одне яйце з цукром, жовтки потрібно збити окремо. Вилийте суміш з дріжджами до решти борошна, додайте жовтки, яйце з цукром та дрібку солі. Вимішайте тісто та поставте в тепле місце на 1 годину. Після цього розкачайте тісто та видавіть склянкою круги. В середину кожного викладіть начинку на вибір та накрийте іншою частиною тіста. Смажити потрібно у великій кількості олії на невеликому вогні. Викладіть готові пампухи на паперові рушники та притрусіть їх пудрою з ванільним цукром.

Вареники з маком та вишнями

Вареники з маком і вишнями пропонуємо приготувати з прісного тіста на воді з оливковою олією

Вареники з вишнями стануть відмінною стравою на Святий вечір. Вважається, що вишня у варениках символізує везіння, а мак — щастя.

Інгредієнти: 

  • Борошно - 600 грамів
  • Сіль - 1 чайна ложка
  • Оливкова олія - 2,5 столові ложки
  • Тепла вода - 1,5 склянки
  • Вишні - 650 грамів
  • Мак - 200 грамів
  • Вода - 500 мілілітрів
  • Цукор - 2,5 столові ложки
  • Мед - 4 столові ложки
  • Ванільний цукор - 1 пакетик
  • Ванільний екстракт - 2 чайні ложки

Приготування: 

Для початку потрібно закип'ятити воду в каструлі. Додайте мак і варіть близько пів години. Відкиньте мак на сито і за допомогою блендера подрібніть його, додайте мед, екстракт ванілі, перемішайте. До вимитих вишень додайте цукор, ванільний цукор і варіть на слабкому вогні 10 хвилин. У макову масу додайте остиглі вишні та вишневий сироп, який утворився під час варіння. Для тіста просійте борошно в глибоку миску, додайте сіль, оливкову олію та потроху підливайте воду. На столі розкачайте тісто тонким шаром та повирізайте склянкою кружечки. В середину кожного викладіть начинку та сформуйте вареники. Закип'ятіть підсолену воду, опускайте в неї вареники порціями і варіть 2-3 хвилини після спливання на слабкому вогні.

Салат вінегрет

Вінегрет – популярна в Україні страва із суміші різноманітних сирих та відварених овочів

Це смачний та пісний салат, який зачасту включають в меню з 12 страв напередодні Різдва. 

Інгредієнти:

  • Картопля - 4−5 
  • Морква - 3 
  • Буряк - 5 
  • Солоні огірки - 2−3 
  • Банка консервованого зеленого горошку
  • Рослинне масло - 3−4 столові ложки
  • Сіль, перець і спеції за смаком

Приготування:

Картоплю і буряк слід промити і відварити в мундирах, почистити, порізати на кубики і висипати в миску. Далі додайте в салат подрібнені на кубики солоні огірки та консервований горошок. Перемішайте всі інгредієнти, посоліть, поперчіть, заправте маслом і подавайте до різдвяного столу.

Мариновані гриби

Мариновані гриби стануть чудовою стравою на Святвечір

Мариновані гриби - одна з 12 страв, які варто подати на стіл до Святвечора, який напередодні Різдва збере за столом велику родину. 

Інгредієнти: 

  • Печериці - 1 кілограм
  • Цибуля ріпчаста - 1
  • Оцет - 70 мілілітрів
  • Цукор - 2 столові ложки
  • Сіль - 1 столова ложка
  • Лавровий лист - 3 
  • Перець духмяний горошком

Приготування: Гриби потрібно помити і очистити від бруду. У каструлю налити 1 л води, додати запашний перець і листочки лаврового листа, сіль, цукор. Довести до кипіння і кинути туди гриби на 15 хвилин. Додати оцет і варити ще 5 хвилин. На дно стерилізованої банки викласти цибулю півкільцями, потім гриби. Залити маринадом. Залишити гриби на добу і подавати до столу.

Канапки зі шпротами

Це легка закуска на Святий вечір

У цей вечір багато українських сімей роблять канапки з рибою, адже її можна їсти навіть у строгий піст. 

Інгредієнти

  • Чорний зерновий хліб
  • Свіжа морква- 2 
  • Часник - 3-4 зубчики 
  • Майонез - 2 великі ложки
  • Зелень
  • Волоські горіхи - жменя 
  • Банка шпротів в олії
  • Лимон

Приготування: Хліб нарізати трикутниками і обсмажити на сухій гарячій сковорідці. Моркву дрібно натерти та змішати з подрібненими горіхами, майонезом і роздавленим часником. Хлібні скибочки покрити морквяно-часниковою пастою, а зверху викласти по 1-2 рибці на кожен шматочок та лимон. Бутерброди можна прикрасити свіжою зеленню.

Голубці з рисом та грибами 

Їх можна приготувати як в піст, так і в будній день

Голубці неодмінно сподобаються будь-якій людині, яка любить традиційну українську кухню. Їх можна приготувати як в піст, так і в будній день. 

Інгредієнти: 

  • Листки капусти - з половини  качана 
  • Рис - 150 грамів
  • Морква - 1
  • Гриби шампіньйони - 10-12 штук 
  • Цибуля ріпчаста - 1
  • Томатна паста - 2 столові ложки 
  • Сіль та перець за смаком

Приготування: Потрібно відварити рис, а також листя капусти в окропі 2-3 хвилини. Вийміть листя з води і дайте охолонути. Моркву натріть, а цибулю і гриби дрібно нашаткуйте. Овочі обсмажте на олії, додайте в сковорідку рис, сіль, перець та томатну пасту. Покладіть начинку в центр капустяного листка та заверніть його конвертиком. Складіть голубці в глибоку сковорідку чи каструлю та залийте водою з томатною пастою. Потрібно тушкувати під кришкою 10 хвилин.

Борщ з вушками 

Ця страва подається з пісними вушками

Це традиційна західноукраїнська страва на Святвечір, яка готується на грибовій юшці і подається з вушками, які начиняються грибами. 

Інгредієнти:

Для борщу:

  • Буряк - 600-700 грамів
  • Цибуля - 1
  • Грибний відвар - 3 літри
  • Лимонний сік – 2 столові ложки
  • Лавровий лист, сіль, перець, зелень кропу

Для вушок:

  • Білі сушені гриби – 100 грамів
  • Цибуля - 1 штука
  • Борошно - 150 грамів 
  • Вода - 50 грамів
  • Олія – 1 столова ложка
  • Сіль, перець

Приготування:

Гриби потрібно змочити, залити 3 літрами води та варити до готовності. Помийте та зваріть буряк. Для вушок треба підсмажити дрібно нарізану цибулю. Гриби потрібно перемолоти та додати до цибулі, посолити, поперчити та просмажити 4 хвилини. Аби замісити тісто необхідно змішати борошно, сіль, олію та поступово додавати воду, перемішуючи. Тонко розкачане тісто ріжемо на квадратики. Туди викладаємо начинку, складаємо тісто в трикутник, зщіпуємо краї та з’єднуємо два кінці вареника між собою. Відварювати вушка потрібно в підсоленій воді. 

Для того, аби приготувати борщ, потрібно поставити на вогонь грибний відвар. Зварений буряк натріть на грубій тертці, а цибульку поріжте. Обсмажте її та додайте в сковорідку буряк та лимонний сік. Все це висипаємо до киплячого грибного відвару та додаємо лавровий лист, сіль, перець. Варити потрібно кілька хвилин після кипіння. На тарілку спочатку викладаємо вушка, а тоді заливаємо їх борщем. 

Тушкована капуста

Така тушкована капуста прийдеться до смаку всім  

Страви з капусти символізують простоту і одночасно міцність та єдність. 

Інгредієнти: 

  • Гриби - 400 грам
  • Цибуля - 1
  • Морква - 2-3
  • Качан свіжої капусти - 0,5
  • Часник - 2 зубчики 
  • Сіль, перець та зелень за смаком

Приготування: 

Нашаткуйте капусту, гриби наріжте слайсами, моркву натріть на тертці, а цибулю дрібно наріжте. Викладіть капусту у каструлю або глибоку сковорідку, додайте олію та поставте на невеликий вогонь. Додавайте до капусти гриби, моркву, цибулю, подрібнений часник та лавровий лист і залиште тушкуватися до готовності. 

Маринований оселедець

Хоча стіл і має бути пісний, проте для риби бувають винятки

Стравою можна поласувати на Святвечір - в переддень Різдва.

Інгредієнти:

  • Оселедець (розморожений) - 1 кілограм 
  • Перець духмяний горошком - 4 штуки
  • Сіль - 3 столові ложки
  • Цукор - 2 столові ложки
  • Яблучний сік - 0,5 склянки
  • Оливкова та соняшникова олії - 2 столові ложки

Приготування: 

Розморозьте рибу, видаліть голову і нутрощі, зніміть шкіру та поріжте філе на шматочки. Яблучний сік підігрійте, додайте спеції, перемішайте. Рибу залийте маринадом, залиште на 2 години. 

Цікаво

Роли з лаваша з овочами

Це не традиційна страва Святвечора, проте вона також є пісною, а готується дуже швидко й легко. Спробуйте!

Інгредієнти для пісного лаваша знайдуться у всіх

Інгредієнти:

  • Тонкий лаваш - 3 листи 
  • Свіжа капуста - 200 грам
  • Цибуля - 1
  • Помідор - 1-2
  • Морква по-корейськи - 150 грамів
  • Мариновані гриби - 100 грамів
  • Томатна паста

Приготування:

Наріжте тонкою соломкою капусту, протушкуйте на сковорідці. Помідори промийте і наріжте кубиками, дрібно нарубайте цибулю та гриби. На робочій поверхні розкладіть лист лавашу, змастіть його томатною пастою і викладайте підготовлені овочі. Акуратно загорніть лаваш в рулет і поставте в розігріту до 200 градусів духовку. Запікайте близько 15 хвилин до утворення золотистої скоринки.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео