![](/uploads/media/0e/05/0e05a9ee491cfe90715eef7e0febe726_orig_thumb.jpg)
Що приготувати на Святвечір: рецепти 12 страв (фото)
Усі страви для святкової вечері 24 грудня обов’язково мають бути пісними
![](/uploads/media/6c/a0/6ca03fd977265a75271732115521bbd9_w1280.jpg)
Вже за тиждень багато тернополян святкуватимуть Святвечір та Різдво, які цього року вперше офіційно відзначатимуть з цілим світом - 24 і 25 грудня. На Святвечір дотримуються останнього дня посту та готують святкову вечерю. Вона є особливою, адже на столі традиційно має бути 12 пісних страв, кожна з яких має своє значення. Що ж приготувати на Святвечір? Терен підготував підбірку рецептів пісних страв, які не вимагають багато часу, зусиль та грошей.
![](/uploads/media/78/56/78567fa299b20fe52a4e2be37f910f24_w1920.jpg)
Кутя
![](/uploads/media/b1/f7/b1f70489752490ee21821976c7fbc437_w1920.jpg)
Найважливіша страва в цей день – кутя. Саме з неї починають пісне застілля на Святвечір. Рецептів куті є дуже багато. Вважається, що чим багатша страва, тим більше щастя чекатиме сім’ю в новому році.
Інгредієнти:
- Пшениця - 200 грамів
- Вода (узвар) - 3 стакани
- Сіль - щіпка
- Мак - 120 грамів
- Мед - 1 столова ложка
- Родзинки - 100-125 грамів
- Обсмажені волоські горіхи - 2 столові ложки
Читайте також: Зерно, мед, мак, горіхи: скільки коштує зварити кутю у Тернополі.
Приготування:
Пшеницю промити і перебрати. Залити водою, додати дрібку солі, варити до м'якості. Мак залити окропом на 15-20 хвилин, відлити через сито і збити блендером. Родзинки залити окропом на 20 хвилин. Пшеницю перекласти в миску і остудити, додати мак, родзинки, подрібнені горіхи. Густоту регулюємо, доливаючи остиглої кип'яченої води (можна використовувати узвар). Після цього додати столову ложку меду.
Читайте також: Без куті не обійтися: що тернополяни готуватимуть на Святвечір.
Узвар
![](/uploads/media/93/09/930929fd791db6a9af0ea77da4a17546_w960.jpg)
Традиційний різдвяний компот із сухофруктів - це також важлива страва на Святвечір. Узвар можна додавати й до куті.
Інгредієнти:
- Чорнослив - 100 грамів
- Сушені яблука - 300 грамів
- Сушені груші - 200 грамів
- Вода - 5 літрів
- Цукор і мед за смаком
Приготування:
Сушеницю з яблук, груш та слив потрібно декілька разів промити у воді. Наливаємо у каструлю потрібну нам кількість води та додаємо сушениці. Компот доведіть до кипіння та ще декілька хвилин варіть. Для того, аби колір та смак були насиченіші, даємо узвару настоятися.
Запечена скумбрія
![](/uploads/media/1d/87/1d877556173d8dccf508e8e90c6919cf_orig.jpg)
На Святвечір традиційно готують різну рибу - мариновану, смажену, печену.
Інгредієнти:
- Скумбрія - 2
- Цибулина - 1
- Лимон - 0,5
- Майонез - 2 столові ложки
- Сіль, приправа для риби за смаком
Приготування:
Рибу обмити та почистити. Натерти зверху і зсередини сіллю з перцем або приправою для риби та залишити на 30 хвилин. Надрізати рибу на однакові шматки, поміж яких покласти кільця лимона. У надрізи поставити півкільця цибулі. Випікати в розігрітій до 200 градусів духовці близько 30 хвилин.
Пампухи
![](/uploads/media/72/41/72413bcf8a106e9b7af0581f34a616b7_w960.jpg)
Різдвяні пампухи на дріжджовому тісті - традиційні солодощі, які подають на Святу вечерю. Вони є ознакою достатку та щедрості. Пампухи також символізують святих на небі, які повірили в Ісуса й отримали вічне життя.
Інгредієнти:
- Борошно - 500 грамів
- Дріжджі - 50 грамів
- Молоко - 250 мілілітрів
- Яйце - 1 ціле
- Жовтки - 4
- Цукор - 50 грамів
- Дрібка солі, пудра, ванільний цукор
- Для начинки: варення, какао чи мак (на вибір)
Приготування:
Розведіть дріжджі в теплій воді, додайте дрібку цукру та ложку борошна й поставте в тепле місце на 10 хвилин для бродіння. Розітріть одне яйце з цукром, жовтки потрібно збити окремо. Вилийте суміш з дріжджами до решти борошна, додайте жовтки, яйце з цукром та дрібку солі. Вимішайте тісто та поставте в тепле місце на 1 годину. Після цього розкачайте тісто та видавіть склянкою круги. В середину кожного викладіть начинку на вибір та накрийте іншою частиною тіста. Смажити потрібно у великій кількості олії на невеликому вогні. Викладіть готові пампухи на паперові рушники та притрусіть їх пудрою з ванільним цукром.
Вареники з маком та вишнями
![](/uploads/media/08/49/08491a40953849e7f83abbdc6a719846_w1280.jpg)
Вареники з вишнями стануть відмінною стравою на Святий вечір. Вважається, що вишня у варениках символізує везіння, а мак — щастя.
Інгредієнти:
- Борошно - 600 грамів
- Сіль - 1 чайна ложка
- Оливкова олія - 2,5 столові ложки
- Тепла вода - 1,5 склянки
- Вишні - 650 грамів
- Мак - 200 грамів
- Вода - 500 мілілітрів
- Цукор - 2,5 столові ложки
- Мед - 4 столові ложки
- Ванільний цукор - 1 пакетик
- Ванільний екстракт - 2 чайні ложки
Приготування:
Для початку потрібно закип'ятити воду в каструлі. Додайте мак і варіть близько пів години. Відкиньте мак на сито і за допомогою блендера подрібніть його, додайте мед, екстракт ванілі, перемішайте. До вимитих вишень додайте цукор, ванільний цукор і варіть на слабкому вогні 10 хвилин. У макову масу додайте остиглі вишні та вишневий сироп, який утворився під час варіння. Для тіста просійте борошно в глибоку миску, додайте сіль, оливкову олію та потроху підливайте воду. На столі розкачайте тісто тонким шаром та повирізайте склянкою кружечки. В середину кожного викладіть начинку та сформуйте вареники. Закип'ятіть підсолену воду, опускайте в неї вареники порціями і варіть 2-3 хвилини після спливання на слабкому вогні.
Салат вінегрет
![](/uploads/media/da/2b/da2ba38fe19c807c1baf8bdae4ed1e74_w960.jpg)
Це смачний та пісний салат, який зачасту включають в меню з 12 страв напередодні Різдва.
Інгредієнти:
- Картопля - 4−5
- Морква - 3
- Буряк - 5
- Солоні огірки - 2−3
- Банка консервованого зеленого горошку
- Рослинне масло - 3−4 столові ложки
- Сіль, перець і спеції за смаком
Приготування:
Картоплю і буряк слід промити і відварити в мундирах, почистити, порізати на кубики і висипати в миску. Далі додайте в салат подрібнені на кубики солоні огірки та консервований горошок. Перемішайте всі інгредієнти, посоліть, поперчіть, заправте маслом і подавайте до різдвяного столу.
Мариновані гриби
![](/uploads/media/c2/4d/c24d08932cb276ddc3d0b50cdc61693e_w640.jpg)
Мариновані гриби - одна з 12 страв, які варто подати на стіл до Святвечора, який напередодні Різдва збере за столом велику родину.
Інгредієнти:
- Печериці - 1 кілограм
- Цибуля ріпчаста - 1
- Оцет - 70 мілілітрів
- Цукор - 2 столові ложки
- Сіль - 1 столова ложка
- Лавровий лист - 3
- Перець духмяний горошком
Приготування: Гриби потрібно помити і очистити від бруду. У каструлю налити 1 л води, додати запашний перець і листочки лаврового листа, сіль, цукор. Довести до кипіння і кинути туди гриби на 15 хвилин. Додати оцет і варити ще 5 хвилин. На дно стерилізованої банки викласти цибулю півкільцями, потім гриби. Залити маринадом. Залишити гриби на добу і подавати до столу.
Канапки зі шпротами
![](/uploads/media/35/2a/352a062ce12f64262d35429e62f3a718_w320.jpg)
У цей вечір багато українських сімей роблять канапки з рибою, адже її можна їсти навіть у строгий піст.
Інгредієнти:
- Чорний зерновий хліб
- Свіжа морква- 2
- Часник - 3-4 зубчики
- Майонез - 2 великі ложки
- Зелень
- Волоські горіхи - жменя
- Банка шпротів в олії
- Лимон
Приготування: Хліб нарізати трикутниками і обсмажити на сухій гарячій сковорідці. Моркву дрібно натерти та змішати з подрібненими горіхами, майонезом і роздавленим часником. Хлібні скибочки покрити морквяно-часниковою пастою, а зверху викласти по 1-2 рибці на кожен шматочок та лимон. Бутерброди можна прикрасити свіжою зеленню.
Голубці з рисом та грибами
![](/uploads/media/48/23/482398b15bdc7e9bc2ef5e35c5672420_w960.jpg)
Голубці неодмінно сподобаються будь-якій людині, яка любить традиційну українську кухню. Їх можна приготувати як в піст, так і в будній день.
Інгредієнти:
- Листки капусти - з половини качана
- Рис - 150 грамів
- Морква - 1
- Гриби шампіньйони - 10-12 штук
- Цибуля ріпчаста - 1
- Томатна паста - 2 столові ложки
- Сіль та перець за смаком
Приготування: Потрібно відварити рис, а також листя капусти в окропі 2-3 хвилини. Вийміть листя з води і дайте охолонути. Моркву натріть, а цибулю і гриби дрібно нашаткуйте. Овочі обсмажте на олії, додайте в сковорідку рис, сіль, перець та томатну пасту. Покладіть начинку в центр капустяного листка та заверніть його конвертиком. Складіть голубці в глибоку сковорідку чи каструлю та залийте водою з томатною пастою. Потрібно тушкувати під кришкою 10 хвилин.
Борщ з вушками
![](/uploads/media/eb/aa/ebaa1983907f86821abdcbeffa17f6c4_w960.jpg)
Це традиційна західноукраїнська страва на Святвечір, яка готується на грибовій юшці і подається з вушками, які начиняються грибами.
Інгредієнти:
Для борщу:
- Буряк - 600-700 грамів
- Цибуля - 1
- Грибний відвар - 3 літри
- Лимонний сік – 2 столові ложки
- Лавровий лист, сіль, перець, зелень кропу
Для вушок:
- Білі сушені гриби – 100 грамів
- Цибуля - 1 штука
- Борошно - 150 грамів
- Вода - 50 грамів
- Олія – 1 столова ложка
- Сіль, перець
Приготування:
Гриби потрібно змочити, залити 3 літрами води та варити до готовності. Помийте та зваріть буряк. Для вушок треба підсмажити дрібно нарізану цибулю. Гриби потрібно перемолоти та додати до цибулі, посолити, поперчити та просмажити 4 хвилини. Аби замісити тісто необхідно змішати борошно, сіль, олію та поступово додавати воду, перемішуючи. Тонко розкачане тісто ріжемо на квадратики. Туди викладаємо начинку, складаємо тісто в трикутник, зщіпуємо краї та з’єднуємо два кінці вареника між собою. Відварювати вушка потрібно в підсоленій воді.
Для того, аби приготувати борщ, потрібно поставити на вогонь грибний відвар. Зварений буряк натріть на грубій тертці, а цибульку поріжте. Обсмажте її та додайте в сковорідку буряк та лимонний сік. Все це висипаємо до киплячого грибного відвару та додаємо лавровий лист, сіль, перець. Варити потрібно кілька хвилин після кипіння. На тарілку спочатку викладаємо вушка, а тоді заливаємо їх борщем.
Тушкована капуста
![](/uploads/media/ce/a4/cea4c335200615dc813833cee6d53df2_w1280.jpg)
Страви з капусти символізують простоту і одночасно міцність та єдність.
Інгредієнти:
- Гриби - 400 грам
- Цибуля - 1
- Морква - 2-3
- Качан свіжої капусти - 0,5
- Часник - 2 зубчики
- Сіль, перець та зелень за смаком
Приготування:
Нашаткуйте капусту, гриби наріжте слайсами, моркву натріть на тертці, а цибулю дрібно наріжте. Викладіть капусту у каструлю або глибоку сковорідку, додайте олію та поставте на невеликий вогонь. Додавайте до капусти гриби, моркву, цибулю, подрібнений часник та лавровий лист і залиште тушкуватися до готовності.
Маринований оселедець
![](/uploads/media/85/59/85590b74161924b87c9018aa86a5ed04_w640.jpg)
Стравою можна поласувати на Святвечір - в переддень Різдва.
Інгредієнти:
- Оселедець (розморожений) - 1 кілограм
- Перець духмяний горошком - 4 штуки
- Сіль - 3 столові ложки
- Цукор - 2 столові ложки
- Яблучний сік - 0,5 склянки
- Оливкова та соняшникова олії - 2 столові ложки
Приготування:
Розморозьте рибу, видаліть голову і нутрощі, зніміть шкіру та поріжте філе на шматочки. Яблучний сік підігрійте, додайте спеції, перемішайте. Рибу залийте маринадом, залиште на 2 години.
Цікаво
Роли з лаваша з овочами
Це не традиційна страва Святвечора, проте вона також є пісною, а готується дуже швидко й легко. Спробуйте!
![](/uploads/media/2e/06/2e06c26bfcee2f1312972e2ab9c58c84_w960.jpg)
Інгредієнти:
- Тонкий лаваш - 3 листи
- Свіжа капуста - 200 грам
- Цибуля - 1
- Помідор - 1-2
- Морква по-корейськи - 150 грамів
- Мариновані гриби - 100 грамів
- Томатна паста
Приготування:
Наріжте тонкою соломкою капусту, протушкуйте на сковорідці. Помідори промийте і наріжте кубиками, дрібно нарубайте цибулю та гриби. На робочій поверхні розкладіть лист лавашу, змастіть його томатною пастою і викладайте підготовлені овочі. Акуратно загорніть лаваш в рулет і поставте в розігріту до 200 градусів духовку. Запікайте близько 15 хвилин до утворення золотистої скоринки.
Фото з відкритих джерел