Що за рік подорожчало на чверть? (Агро-новини)
Витрати на виробництво сільськогосподарської продукції в Україні за останній рік зросли на 24,7%.
Про це свідчать дані Державної служби статистики.
При цьому витрати на виробництво продукції рослинного походження за звітний період зросли на 26,8%, а тваринного — на 19,4%.
Як зазначають у Держстаті, витрати на матеріально-технічні ресурси промислового походження, що споживаються сільським господарствомі, у січні-травні поточного року збільшилися порівняно з аналогічним періодом минулого року на 30,2%. Водночас у травні порівняно з квітнем ці витрати скоротилися на 1,9%.
Україна за півроку заробила на експорті свинини $10 млн
Українські трейдери за перші півроку 2017 р. експортували м’ясо свиней вартістю $7,5 млн, а живих свиней забійних кондицій — майже на $2,2 млн.
Про це свідчать дані Державної фіскальної служби, повідомляють в асоціації «Свинарі України».
«Окрім торгівлі свининою та живцем, валютна виручка надходить за рахунок експорту свинячих субпродуктів, тож загальний «приток» валюти від експорту продукції свинарства ще більший», — коментують в АСУ.
Як зазначається, експорт живих свиней та їх м'яса цьогоріч значно більший, ніж у 2016-му. Так, у першому півріччі з України вивезли 3,58 тис. т свинини, що в 2,7 разів перевищує результати зовнішніх поставок минулого року. Експорт живця за січень-червень склав понад 1,5 тис. т. Це у 2,5 рази більше ніж за аналогічний період минулого року.
«Враховуючи, що обсяги імпорту по цих товарних позиціях як вартісно, так і за обсягами відстають від вивезених обсягів, Україна укріплюється у званні нетто-експортера свиней та свинини. Основним драйвером цього є попит з боку Грузії, яка залишається основним ринком збуту свинини та єдиним покупцем живця», — додав аналітик АСУ Олександра Бондарська.
Вітчизняні абрикоси подорожчали у 1,5 рази
На цьому тижні спостерігається зростання ціни на вітчизняний абрикос в Україні.
Про ціни на абрикос повідомляє «Інфо-Шувар».
Нагадаємо, у кінці червня українські виробники пропонували абрикоси за ціню 15-25 грн/кг.
Минулого тижня на майданчиках найбільших гуртових ринків країни вітчизняний абрикос пропонували за середньою ціною 21-23 грн/кг. Станом на 6 липня середня ціна на абрикос на найбільших гуртових ринках країни становить 14-40 грн/кг.
Найдорожче абрикос продають на Львівщині (30-40 грн/кг), а найдешевше у Херсонській області (14-16 грн/кг).
Виробники абрикосів з півдня України встановлюють ціни у межах 12-25 грн/кг, в залежності від якості.
Таке здорожчання пояснюють насамперед скороченням пропозиції із півдня, а також зростанням попиту на імпортну продукцію.