Тернополянам стає не вигідно заправлятись газом

Ціна на автогаз шокує тернополян. За літр доводиться платити 16,50 грн.

За словами генерального директора Української енергетичної біржі Олександра Коваленка, газ для авто в Україні став дорожчим, ніж у деяких країнах ЄС, пише wz.lviv.ua.

Для порівняння: у Франції газ коштує 0,74 євро за літр, у Британії — 0,63, в Італії — 0,60, у Португалії — 0,58, у Німеччині — 0,53, у Прибалтиці — 0,5, у Словаччині — 0,43, у Польщі — 0,41. В Україні — приблизно 0,47 євро за літр.

Такі зміни пов’язують з дефіцитом газу на ринку. Також припускають і змову гуртовиків та власників заправок.

Про те, що автомобільного газу може не вистачити на всіх охочих його придбати, учасники паливного ринку почали говорити ще у червні. 80% газу Україна імпортує (переважно з Росії і Білорусі). Влітку заводи у цих країнах закривають на планові ремонти, а потужностей для зберігання автомобільного газу Україна немає. Крім того, Росія, яка постачає Україні до 60% скрапленого газу, навмисно створює адміністративні перепони. Оперативно поставити автогаз з Румунії не вдалося. «Укрзалізниця» надає цистерни під цей вид палива лише через 40 днів після заявки.

Дефіцит спричинили і нелегальні покупці автогазу, які скуповували його у великих трейдерів та перепродували за готівку без сплати ПДВ.

Припускають, що ціна може сягнути і 18 грн за літр, що суттєво знизить попит. Тоді ціна може впасти і до 11-12 грн, - роблять обережні прогнози економісти.

Антимонопольний комітет за дорученням віце-прем’єра Степана Кубіва взявся перевіряти ситуацію на ринку скрапленого газу, проте з висновками не поспішає — чекає додаткової інформації від Міненерговугілля, ДФС та Держстату.

У зв’язку з подорожчанням газу підняти ціни вирішили таксисти. У Тернополі ціна за мінімальний проїзд тепер становитиме 30, а то й 35 грн, замість звичних 25-ти.

Фото з відкритих джерел

ГрошіТернопільгазавтомобільТеренподорожчаннядефіцит