Тернополянам відкриють підземну сторону міста

Тернопільські експерти проаналізували підземні ходи поблизу. Є припущення, що на вул. Листопадова колись діяла підземна катакомбна церква монастиря Згромадження сестер Св. Йосипа (Йосифіток).  Цей об’єкт хочуть відновити та включити в маршрут проекту «Підземний Тернопіль».

- На початку 19 століття в Тернополі на місці нинішньої обласної прокуратури стояв монастир французьких сестер-йосифіток, - зауважує головний спеціаліст  відділу охорони культурної спадщини управління культури ОДА Ярослав Пелехатий. - На такі дані я натрапив в архіві. Монахині в ньому навчали наших панянок французької, етикету, покірності. Із Катедральним собором монастир з`єднувався підземним ходом. Під монастирем розташовувалась катакомбна підземна церква. Була вона зовсім невеличка - якихось 3 м у висоту, 8 м - у довжину й 5 м - в ширину.  У 44-му «радянські визволителі» більшість з монахинь відселили по селах, декотрі загинули. У Тернопіль йосифітки більше не повернулись. У 1952-му в приміщення монастиря переселилась прокуратура. Вхід до підземної церкви завалили, стіни її - побілили, а приміщення  пристосували під потреби господарів в мундирах. Святиню переобладнали під тир, у якому навчались стріляти з пістолетів. Згодом приміщення закинули.

«Підземний Тернопіль» стане справжньою перлиною для туристів, переконаний заступник мера Леонід Бицюра.

- Тернопіль, на жаль, втратив велику частину пам'яток архітектури під час Другої Світової війни, - зазначає він. -  Але справжній історичний скарб міста розташований під землею.  Тому наша задача зробити все для того, аби відновити цей скарб. Запрошуємо активістів та волонтерів міста до спільної роботи.

Фото автора

ТернопільтернополянипроектпідземелляТеренархеологи