Тернополяни очікують відповіді від президента на петицію проти фактичного визнання ОРДЛО

Петиція проти фактичного визнання ОРДЛО уже набрала необхідну для розгляду кількість голосів. Тож тернополяни очікують на відповідь президента щодо позачергової зустрічі 11 березня 2020 року Тристоронньої контактної групи у Мінську, коли підписали резолюцію до Протоколу про створення Консультативної ради. Таким чином вирішальні голоси матимуть лише 10 представників України і 10 представників ОРДЛО.

Це означає, що ОБСЄ, Росія, Франція та Німеччина матимуть тільки по одному представнику з правом дорадчого голосу, і то в разі згоди. Із такими сторонами переговорів (Україна і ОРДЛО) скоріш за все ситуацію в Україні на Сході визнають внутрішнім конфліктом.

- Фактично, визнається позиція Росії, що в нас відбувається громадянська війна, внутрішній конфлікт, Росія ж перетворюється з агресора на посередника між воюючими українцями поряд з Францією, Німеччиною і ОБСЄ, - йдеться у тексті петиції. – Хоча весь світ знає, що ні ОРДО, ні ОРЛО не є самостійними суб’єктами, повністю керуються з Москви і є просто місцевими колаборантами російського окупанта. В Законі України «Про особливості державної політики із забезпечення державного суверенітету України на тимчасово окупованих територіях у Донецькій та Луганській областях» № 2268 від 2018 року, в інших законодавчих актах немає жодної згадки про ОРДО чи ОРЛО як самостійних суб’єктів, терміни ОРДО, ОРЛО і ОРДЛО вживаються в українському законодавстві лише як окуповані Росією території. Підписані 11 березня у Мінську документи перетворюють Тристоронню контактну групу (Україна, Росія, ОБСЄ) у П’ятисторонню, де до Росії додаються ОРДО і ОРЛО, кожна окремо. І таким чином у цій групі з п’яти учасників Росію представлятимуть три – власне Росія, ОРДО і ОРЛО.

Тепер, коли петиція зібрала підписи, ми закликаємо Офіс Президента України максимально швидко її обробити, а Президента надати невідкладно розглянути і надати відповідь на неї, зважаючи на той резонанс, який зараз викликає питання фактичного визнання ОРДЛО представниками України у Мінську. Громадяни України очікують відповіді від Президента якомога швидше, адже найближче онлайн-засідання мінської Тристоронньої контактної групи заплановане вже на 25 березня. І на ньому цілком може бути остаточно закріплена та зрада, яку вчинили Кучма з Єрмаком 11 березня у Мінську.

Головною вимогою петиції є надання доручення Леоніду Кучмі і Aндрію Єрмаку відкликати свої підписи під Протоколом засідання Тристоронньої контактної групи, яке відбулось у Мінську 11 березня 2020 року. А також відмовитись від механізму Консультативної ради, де представники матимуть право вирішального голосу і вестимуть безпосередні переговори з представниками України в цій раді.

Фото з відкритих джерел

ТернопільпетиціяТеренОРДЛОрозгляд