У Тернополі нарешті буде «Хатіко»

Громадський проект «Хатіко» все-таки отримав шанс на реалізацію у Тернополі. Це рішення підтримала більшість міських депутатів на сесії 24 жовтня.

Проте під час розгляду цього пункту, а він був під №270 - не все було гладко. Обговорення питання перетворилося на жваву дискусію. Захищати ідею довелося її автору - Ірині Романовій. Врешті до її слів дослухалися.

Нагадаємо, у сесійній залі того дня ухвалили чимало цікавих питань. Про це докладно читайте ТУТ, ТУТ і ТУТ.

Створити Центр швидкої допомоги і комплексної діагностики для тварин під назвою «Хатіко» команда ініціативних тернополян планувала ще торік. Йшлося про те, що проект буде і соціальним, і комерційним одночасно. Адже 50% прибутку мали віддавати на зменшення напруги у громаді, пов’язаної зі значною кількістю безпритульних тварин. Ініціатори робили ставку на закупку мінімального комплекту необхідного обладнання і облаштування операційної та приміщень цілодобового стаціонару, щоб розпочати діяльність. Далі планували надавати послуги і розширювати матеріальну та інтелектуальну базу.

Втім, торік цей проект, претендуючи на фінансування із «Громадського бюджету», не отримав належної підтримки тернополян. Тепер автори ідеї створення «Хатіко» пішли іншим шляхом і отримали для центру в безоплатне користування майно комунальної власності за адресою вул. Є. Коновальця, 14.

Дискусії у залі точилися навколо того, чи не будуть проти місцеві жителі. Адже не всім може сподобатися таке сусідство із бездомними собаками і кішками. Але депутат від цього округу - Назар Зелінка запевнив, що жодних негативних думок з цього приводу не чув.

- Ми не будемо там утримувати тварин. Плануємо проводити операції, в основному – зі стерилізації, - пояснила Ірина Романова.

До речі, ця жінка – переселенка із Луганська, але вирішила допомогти громаді Тернополя розв’язати проблему, що виникла через значне число безпритульних тварин. Із  35-ти присутніх у залі депутатів 29 були «за», не голосували – 5, утримався – 1.

Після ухвалення цього питання на сесії Олена Дейнека – одна із ініціаторок появи проекту «Хатіко», написала на своїй сторінці у Facebook таке: «Велике спасибі міському голові Сергій Надал. Велике спасибі депутатам Тернопільської міської ради, які проголосували за виділення комунального приміщення для ветеринарного пункту соціальної спрямованості».

Фото із відкритих джерел

Тернопільщинаміська радасесіяТерен«Хатіко»Ірина Романова