Віра Олександрович

На зарплати медикам у Тернополі бракує понад 10 мільйонів. Де шукають гроші? (фото, відео)

Депутати2

До бюджету Тернополя-2017 внесли кілька суттєвих змін. Причому, насамперед, довелося латати «дірки» у комуналці та медицині. Але врятувати ситуацію повністю все одно не вдалося.

Власне, додаткові кошти спрямували на ті потреби, які є для міста першочерговими. Причому найбільше, а це - 8 мільйонів гривень, отримала комунальна сфера. Так вирішили депутати на сесії Тернопільської міськради вчора, 24 жовтня.

Дохідну частину міського бюджету за 9 місяців виконали майже на 105 відсотків. Про це депутатам розповіла начальник управління фінансів міської ради Надія Кучер.

- Ми здійснили перерозподіл грошей, отриманих додатково, - каже вона. - Майже 8 млн грн спрямували на сферу житлово-комунального господарства. Зокрема, гроші надійдуть на вуличне освітлення міста, а також інші нагальні потреби.

Надал
Надал

Через кризову ситуацію, що склалася на КП «Тернопільміськтеплокомуненерго» із казни «вийняли» понад 3,5 млн грн. Міський голова Сергій Надал підкреслив, що без цього підприємство могло зупинитися. Спрямували кошти і на компенсацію за пільгове перевезення окремих категорій тернополян та на ремонт системи опалення у музичній школі №2.

Окрім того, у казні довелося шукати гроші на виплату зарплати працівникам ПТУ, а також на проведення капітальних ремонтів у школах і придбання обладнання для дитячих садків.

– Понад 7 млн грн виділили на зарплати працівникам медичних установ і на придбання додаткового обладнання для лікарень, - додав мер. – Ще 7 мільйонів 400 тисяч гривень розділять між медичними закладами міста. Забігаючи наперед скажу, до кінця року брак фонду зарплати у галузі охорони здоров’я становитиме 10 мільйонів. І це при тому, що ми вже на це виділили із бюджету 10 мільйонів гривень.

Голова бюджетної комісії Оксана Яциковська висловила свою думку про зміни до бюджету і принагідно попросила колег підтримати це питання.

[embed]https://youtu.be/vFYyIQlCSwk[/embed]

Врешті депутати дали 31 голос «за». Але майже у кінці засідання 30-ма голосами «за» ухвалили звернення щодо виділення додаткових коштів державної субвенції закладам охорони здоров’я. Доповідав із цього питання начальник відділу охорони здоров’я Ростислав Левчук. «Лист щастя» про брак коштів для медиків Тернополя надіслали Міністру фінансів України Данилюку О.О. і голові Тернопільської обласної держадміністрації Барні С.С.

Цитуємо цей документ: «На утримання закладів охорони здоров’я Тернополя в 2017 році передбачена субвенція із державного бюджету в розмірі 178,0 млн грн, що не забезпечує потребу навіть на виплату заробітної плати із нарахуваннями.

Відповідно до вимоги ст. 77 Бюджетного Кодексу України 79,3% коштів медичної субвенції спрямували на виплату зарплати. Крім того, на оплату енергоносіїв із міського бюджету виділили 17,8 млн грн. Видатки на медикаменти, продукти та інші поточні видатки заплановані на рівні минулих років.

У галузі охорони здоров’я міста провели роботу із оптимізації мережі медичних закладів: створили два комунальних підприємства, у процесі перетворення на комунальні некомерційні підприємства інші заклади охорони здоров’я, скоротили 70 ліжок. Крім того, протягом 2017 року на покриття кредиторської заборгованості у заробітній платі із нарахуваннями з міського бюджету виділили 10 млн грн.

Однак проведені заходи не дають можливості в повному обсязі забезпечити нормальне функціонування медичних закладів Тернополя до кінця 2017 р. Сьогодні бюджетні асигнування на зарплату із нарахуваннями не забезпечені до кінця року на 10,9 млн грн. Для уникнення соціальної напруги і забезпечення повноцінного функціонування медичних закладів, Тернопільська міська рада просить виділити додаткову субвенцію - 10,9 млн грн».

Про те, що також відбувалося у сесійній залі, читайте ТУТ, ТУТ і ТУТ.

Фото і відео автора

Вибір читачів за тиждень

Відео