Заповнити документи без помилок жителям Тернопільщини допоможе спеціальний сервіс

Чи треба декларувати кошти, отримані з-за кордону? Невже роздруковану електронну квитанцію про сплату за навчання через Ощад24 необхідно завіряти печаткою банку? Як подати декларацію про майновий стан і доходи дистанційно?

На ці та інші актуальні запитання під час «гарячої лінії» на тему «Декларування доходів, одержаних громадянами протягом 2019 року, та зміни, запроваджені карантинним законодавством» нещодавно у Теребовлянському управлінні Головного управління ДПС у Тернопільській області відповів начальник Теребовлянського управління ГУ ДПС в області Михайло Яцина. Найцікавіші запитання і відповіді для читачів «Терену» підготували у Секторі комунікацій Головного управління Державної податкової служби (ДПС) в області.

Коли сума отриманого доходу перевищує встановлений цим підпунктом розмір, фізособа зобов’язана надати контролюючому органу довідку про самостійне вирощування, розведення, відгодовування продукції тваринництва, що видається у довільній формі сільською, селищною, міською радою або радою об’єднаних територіальних громад, що створена згідно із законом та перспективним планом формування територій громад, за місцем податкової адреси (місцем проживання) власника продукції тваринництва. Якщо довідкою підтверджено вирощування проданої продукції тваринництва безпосередньо платником податку, оподаткуванню підлягає дохід, що перевищує 50 розмірів мінімальної зарплати, встановленої законом на 1 січня звітного (податкового) року.

До речі, якщо такий платник податку не підтвердив самостійне вирощування, розведення, відгодовування продукції тваринництва, доходи від продажу якої він отримав, такі доходи підлягають оподаткуванню на загальних підставах.

Дохід оподаткують податком на доходи фізосіб (ПДФО) за ставкою 18% та військовим збором 1,5%. Суму іноземного доходу перерахують у гривні за валютним курсом Національного банку України (НБУ), що діє на момент отримання таких доходів.

Крім того, зазначений сервіс допоможе заповнити декларацію без помилок.

Тобто діяльність адвоката підпадає під визначення незалежної професійної діяльності, оподаткування доходів від отримання якої регулюється ст. 178 ПКУ. Платник податків, тобто адвокат перебуває на обліку у контролюючому органі за місцем свого постійного проживання як самозайнята особа і, відповідно до п. 178.4 та п. 49.18.4 ПКУ, подає податкову декларацію за результатами звітного року у строки, передбачені для платників податку на доходи фізосіб, – до 1 липня 2020 р. до контролюючого органу за місцем проживання Декларацію про майновий стан і доходи за 2019 рік, а також сплатити податок на доходи фізосіб за ставкою 18% та військовий збір за ставкою 1,5% – до 1 серпня 2020 р.

Фото із відкритих джерел

ГрошіподатковаТернопільщиназвітвійськовий збірсервісТерендоходидеклараціяадвокателектронний підписМихайло ЯцинаДПСОщад24