Орест Сарматський

Коронавірус як маркер абсолютної неспроможності влади на Тернопільщині

118428738_159360429064619_506757430841029753_o

Що не день, то у Тернопільській області зростає кількість хворих на коронавірус. Темпи приросту – жахливі. Тільки за 13 вересня «плюс» більше двох сотень хворих.

Здавалося б, саме обласна держадміністрація, як місцевий орган виконавчої влади, як представництво центральної влади в регіоні, передусім, її керівник повинні бити на сполох і на ділі, а не словах показати свою ефективність у боротьбі проти поширення COVID-19.

Натомість, уже кілька тижнів щочетверга тернополяни дізнаються про нові епідемічні зони, що нині вже фактично заполонили усю Тернопільщину, не залишивши їй жодного «зеленого» та «жовтого» клаптика території…

А тривогу треба було бити ще хоча б місяць тому. Чому? Та тому, що саме на початку серпня спостерігалося поступове зростання кількості хворих на коронавірус.

Наведемо дані моніторингу у цій сфері за останній місяць. Так ось, скажімо, 5 серпня на Тернопільщині було 3 148 випадків COVID-19, 40 – летальних.

Через тиждень, зафіксовано вже 3 490 випадків, 44 – смертельних, ще через тиждень, 20 серпня – 4 116 випадків, померло ще 5 осіб. А через сім днів кількість зафіксованих хворих на коронавірус в області сягнула 5 240 випадків, 60 – летальних. Пройшов тиждень і стало вже офіційно підтверджених 6 830 випадків коронавірусу, а померло – 80 тернополян! Все це – з наростаючим підсумком.

На тлі оцих страшних цифр просто цинічно виглядало твердження чинного голови облдержадміністрації Володимира Труша, що мовляв, «…епідситуація в області нестабільна, але є тенденція до покращення». Не вірите, що таке міг сказати керівник області? Тоді перегляньте на сторінці облдержадміністрації у фейсбуці його відеовиступ за 5 серпня 2020 року.

Далі більше. У дні, коли коронавірус набирав розмаху в області, її керівник казав, що причин для перегляду зонування у Тернопільській області недостатньо (див. попереднє посилання).

А тим часом за період, про який йдеться у дописі, замість того, аби зробити жорсткі протиепідемічні кроки, керівництво облдержадміністрації само нехтує безпекою, чи не кожного дня проводить заходи за участю не одного десятка чиновників і не тільки.

Скажімо, у першій декаді серпня в облдержадміністрації відбулася нарада щодо ефективності реалізації реформ, які впроваджуються Фондом державного майна, на іншій нараді обговорювалися діяльність державних підприємств…А ще було засідання комісії з питань використання водних об'єктів, відбулася Всеукраїнська проща для родин загиблих військовослужбовців за участю кількох сотень людей з різних куточків області та України…

На тлі таких масових заходів – у Петриківському геріатричному пансіонаті – спалах COVID-19. Кількість хворих на коронавірус в області  зростала щодня. Але це не завадило 12 серпня, зрозуміло із відома облдержадміністрації, відновити прийом громадян безпосередньо у приміщеннях Тернопільського міськрайонного центру зайнятості, Бережанському, Бучацькому, Чортківському районних філіях Тернопільського обласного центру зайнятості.

А що ж голова облдержадміністрації Володимир Труш?

Він відзначає випускників, які набрали 200 балів за результатами ЗНО, зустрічається із випускниками, а ще – з  архієпископом і митрополитом Тернопільсько-Зборівським Василієм Семенюком. Така «активність у гущі мас» дається взнаки. У голови ОДА та його заступників, а також в керівників деяких районів діагностують коронавірус…

А тим часом, у Києві вже не можуть спостерігати, як на Тернопіллі  за бездіяльності влади коронавірус набирає обертів. На позачерговому засіданні Державної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, встановлюють «помаранчевий» рівень у Тернополі, Бережанах, Чорткові та у Бережанському, Тернопільському районах.

Це мало би стати сигналом для Володимира Труша.

Але «активізація» роботи ОДА на тлі пандемії продовжується у звичному ритмі – 23 серпня на Театральному майдані у  Тернополі відбулися урочистості з нагоди Дня Державного Прапора, заступник голови вручив державні нагороди жителям краю, потім – вручення сертифікатів та ключів від 12 шкільних автобусів, засідання (як же без них!) регіональної комісії з встановлення статусу особам, які постраждали внаслідок аварії на ЧАЕС…

А вже з 31 серпня на Тернопільщині до «червоної» зони відносять міста Бережани та Чортків, Бережанський район. До «помаранчевої» зони – крім Тернополя, Бучацький, Гусятинський, Заліщицький, Збаразький, Козівський, Лановецький, Монастириський, Теребовлянський, Тернопільський та Чортківський райони…

От і виходить, що обласна влада своїми часто необдуманими діями, сподіваємось, несвідомо, сприяє ймовірному розповсюдженню коронавірусу. Влада не повинна тільки закликати дотримуватися  карантинних заходів. Вона, влада, має робити усе залежне від неї, щоб чітко, організовано, без зайвого галасу, пафосу та словесної тріскотні протистояти пандемії.

А вже тоді, коли коронавірус дасть слабинку, можна й проводити масові заходи, наради, зустрічі, вручати відзнаки та нагороди…

І з 7 вересня «червона» зона продовжує поглинати Тернопільщину…

А як там в облдержадміністрації? Коли наступна нарада?...

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео