Ростислав Фук

50 років тому на Тернопільщині вперше за радянських часів підняли синьо-жовтий прапор (фото)

З нагоди цієї історичної події відкрили меморіальну дошку у Чорткові. На подію прийшли учасники «Росохацької групи», які пів століття тому не побоялися підняти стяг

Біля будівлі критого ринку в Чорткові відбулося урочисте відкриття меморіальної дошки з нагоди 50-ої річниці підняття синьо-жовтих знамен Росохацькою групою. Про це повідомили на сторінці Чортківської міської ради.

Відкрив таблицю засновник та керівник Росохацької групи Володимир Мармус. Присутні були також учасники групи Микола Мармус, Петро Вітів та Василь Лотоцький, котрі дожили до річниці і зимову ніч з 21 на 22 січня пам’ятають до сьогодні.

Рівно п’ятдесят років тому, у ніч з 21 на 22 січня 1973 року, відважні юнаки із славного села Росохач вивісили у Чорткові над рядом установ синьо-жовті національні прапори і розклеїли патріотичні листівки. В часи радянщини та панування тоталітарної системи про цей вчинок боялися навіть згадувати вголос, а для десятьох відважних молодих українців закінчилося все роками ув’язнення та заслання. Володимир Мармус, Микола Мармус, Петро Вітів, Василь Лотоцький, Степан Сапеляк, Володимир Сеньків, Петро Винничук, Микола Слободян, Андрій Кравець, Микола Лисий – ці імена назавжди увійшли в історію, як українці, котрі пожертвували своєю молодістю задля незалежності та суверенності рідної землі, - йдеться в повідомленні.

До слова, такі ж меморіальні таблиці найближчим часом встановлять на приміщеннях Лісгоспу, колишнього кінотеатру «Мир» та Росохацької школи.

Довідка:

Росохацька група – підпільна група молоді із села Росохач Чортківського району, що діяла на початку 1970-х років. Її члени збиралися йти у збройне підпілля. Вони збирали зброю (мали два пістолети, карабін та обріз), тренувалися в лісі користуватися нею.

Про членів Росохацької підпільної організації Харківською правозахисною групою видана книжка «Юнаки з огненної печі»(2003), книга спогадів Володимира Мармуса «Доля обрала нас» (2004), відзнято документальний фільм «Прапори»(2018).

Нагадаємо, 14 вересня у Чорткові попрощалися з сином Володимира Мармуса - Василем, який захищав рідну землю у складі 80-ої окремої десантно-штурмової бригади

Фото Чортківської міської ради

Вибір читачів за тиждень

Відео