Тамара Коблик

Позаздрять навіть закордонні музеї: колекціонери з Тернопільщини показали зібрані старожитності (фото)

У Чорткові планують виділити кошти на викуп цінностей у колекціонерів для поповнення фондів місцевої музейної резиденції

Конференція-виставка «П’ять цікавинок з моєї колекції» відбулася 8 січня у сесійній залі Чортківської міської ради у рамках завершального заходу з відзначення 500-річчя Чорткова. У ній взяли участь любителі старожитностей Чортківської громади, освітяни, місцеві підприємці – усі, кому цікава історія нашого міста і краю. А організував зібрання автор тритомника історії Чорткова, почесний громадянин Чорткова Петро Федоришин.

Про це розповіли у пресслужбі Чортківської міської ради.

Міський голова Чорткова Володимир Шматько сподівається, що ця подія стане відправною точкою для започаткування у місті щорічного аукціону, ярмарку, так званого блошиного ринку.

Щороку у день відзначення отримання Чортковом статусу міста, 4 вересня, до нас з’їжджатимуться поціновувачі артефактів, колекціонери, копачі скарбів, які бажають продати щось зі своїх колекцій. Вірю, що більшість цінних речей, які колись були знайдені у Чорткові та нашій окрузі, повернуться сюди, - каже він. 

Міський голова клопотатиме перед депутатським корпусом про виділення коштів на викуп цінностей, які є складовою історії, та передачу їх у музейну резиденцію, котру  цього року повноцінно облаштують у приміщенні колишньої дитячої бібліотеки по вул. Залізнична.

Особисто знаю багато прикладів, коли речі, які були знайдені у Чорткові чи десь поблизу, продавали закордон на різноманітних аукціонах за великі гроші. На жаль, частими покупцями наших цінностей є росіяни. Вони ще й потім це видають за свою історичну спадщину… Тому треба робити все, щоб залишити наше – у нас! Сьогодні декілька колекціонерів представлять гордість свого колекціонування. А кожен охочий зможе підійти, подивитись, торкнутись, задати додаткові питання, – такими словами розпочав конференцію-виставку Петро Федоришин. 

Також Петро Степанович передав до музейної резиденції Чорткова надзвичайно цінну річ, котру він особисто віднайшов у рідному селі Біла ще 50 років тому. Це хрест XII століття, котрий колись належав місцевому священнику.

Здається, що від побаченого були вражені навіть люди, котрі мають відношення до колекціонування різноманітних старожитностей. Бо, як виявилось, у деяких чортків’ян є настільки унікальні речі, котрим позаздрять навіть великі закордонні музеї.

Віталій Шевчук представив найцікавіші листівки Чорткова зі своєї колекції, котрі купляв зі всього світу. А також срібні монети, знайдені у нашому місті, срібні ложки, козацьку люльку, чорнильницю, відбиток печатки аптеки Людвіга Носса.

Петро Дубина відкрив для присутніх свою неймовірну колекцію предметів, які охоплюють фактично всі сфери діяльності наших пращурів. Втім особливо цікавими та цінними є різноманітні сокири, деяким з яких, лише вдумайтесь, понад 10 тисяч років! І так, це все було знайдено тут, на чортківській землі.  Ще одна перлина – млинок часів Першої світової війни, виготовлений з артилерійського снаряду.

Знаний у Чорткові колекціонер Ярослав Дзісяк представив унікальні банкноти, а також австро-угорський молитовник на церковнослов’янській мові, датований 1907 роком, у якому, до слова, дата Різдва – 25 грудня. Ярослав Чехніта продемонстрував велику та цінну колекцію срібних талерів – великих монет, які свого часу відігравали важливу роль в міжнародній торгівлі. Чортківський підприємець Юрій Кривий відкрив для чортків’ян свої унікальні речі, зокрема неймовірний старовинний умивальник, який він віднайшов та відреставрував. А Віталій Недзельський показав свою колекцію майже 2-тисячолітніх римських денаріїв, які він свого часу знайшов у Чорткові.

Фото Чортківської міської ради

Вибір читачів за тиждень

Відео