Оксана Бучко

Представник команди «За майбутнє» розпочав знайомство з історією з раннього дитинства

119234106_162785168787775_3490785270009167455_o

Ще у дитинстві Любомир Крупа у батьківській хаті регулярно бачив зустрічі дисидентів, творчої інтелігенції. Так і виник неабиякий інтерес до історії, що вилився у роки навчання на історичному факультеті у Тернопільському національному педагогічному університеті, а потім роботи в приватному навчальному закладі «Тернопільський комерційний інститут», а сьогодні – у Департаменті освіти і науки Тернопільської обласної державної адміністрації. Також іншим «фронтом» своєї боротьби за зміни Любомир Крупа вважає політику. Він – кандидат у депутати до обласної ради від політичної сили «За майбутнє».

Сім фактів про Любомира Крупу публікує група «Тернопільщина За майбутнє»:

1. Виховувався у сімʼї вчителів, у родині працелюбних людей. З семи років пас корову з ялівкою, допомагав по господарству. Рання праця привчила до відповідальності, обов’язку, стратегічного мислення. Дідо Петро казав: «Як прийшов додому, то обійди спочатку німину, а тоді вже себе!».

2. Разом з однокласниками починаючи з 1988 року активно стежили за культурно-політичними процесами в Радянській Україні. А потім брали участь в «Ланцюзі єдності», ходили з різдвяним Вертепом, чистили русло Серету навпроти «Стації», організовували футбольну команду в Великій Березовиці. Тоді зародилася любов до подорожей, екстремального туризму, альпінізму і арборизму.

3. Знайомство з історією розпочалося змалку.

В нас у батьківській хаті регулярно зустрічалися дисиденти, творча інтелігенція жартували, співали, «шепталися». Разом із батьком їздив на розкопки археологічних знахідок до Ігоря Герети. З того часу почав цікавитися історією, до цього також надихала величезна сімейна бібліотека українських і світових класиків, особливо історична художня література, згадує Любомир.

4.

Найбільш насиченими були студентські роки. Це була перша група «чистих істориків» у Тернопільському державному педагогічному інституті. Щоб розуміти рівень конкуренції і молодечого максималізму, зазначу, що першу екзаменаційну сесію уся група здала на добре (4) і відмінно (5)  (сьогодні серед 28 випускників – 7 кандидатів наук, три доктора наук, директори фірм і установ, державні службовці, військові). Тут розпочалась і наукова, і політична робота: членство в УНА-УНСО, агітаційна робота під час виборів до Верховної ради України; організація молодіжного науково-пошукового товариства «Обереги», студентського дискусійного клубу «Діалог», науково-пошукові експедиції, розповідає Любомир Крупа.

5. Робота в приватному навчальному закладі «Тернопільський комерційний інститут» дала змогу захистити кандидатську дисертацію «Вплив митрополита Андрея Шептицького на суспільне і культурно-просвітницьке життя в Галичині кінця ХІХ – першої половини ХХ століття». Крім викладацької роботи, як проректор із виховної роботи завжди активно спілкувався з студентами в позаурочний час, разом подорожували, організовували концерти, спортивні та інтелектуальні змагання, брали участь в «Помаранчевій революції» і «Революції гідності».

6.

Із 2014 року моїм «фронтом» став Департамент освіти і науки Тернопільської обласної державної адміністрації, зазначає Любомир. Ми разом з однодумцями, з огляду на війну Росії проти України, за допомогою інструкторів проводили вишколи для вчителів «Захист Вітчизни». Найбільшим успіхом стало вдале проведення реорганізації Збаразького сільськогосподарського училища в «Тернопільський професійний коледж з посиленою військовою та фізичною підготовкою» у місті Збараж.

7. Тікаючи від участі в політиці, у 2015 році «пірнув у неї з головою»! Став депутатом Тернопільської обласної ради. Брав участь у «Блокаді торгівлі на крові» в 2017-ому, було ініційовано прийняття ряду важливих обласних програм: «Обласна програма фінансової підтримки фахівців для професійно-кадрового забезпечення Збройних сил України та інших силових структур на базі державного навчального закладу «Тернопільський професійний коледж з посиленою військовою та фізичною підготовкою» на 2016-2020 роки, «Про обласну програму впровадження Української Хартії вільної людини в навчальних закладах Тернопільської області» на 2017-2020 роки, «Обласна цільова програма здійснення заходів щодо відновлення військових містечок №15 та №21 м. Тернопіль та фінансової підтримки гарнізонного військового оркестру на 2019-2021 роки».

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео