Анастасія Кисіль

58-річній жительці Тернопільщини провели пересадку нирки: як почувається пацієнтка (відео)

Життя жінці врятувала нирка чоловіка, який помер від інсульту. Зараз пацієнтка вже готується до виписки

Вже другу операцію з трансплантації провели у Тернопільській обласній клінічній лікарні. 5 серпня медики здійснили пересадку нирки. Пацієнтка - 58-річна жителька Тернопільщини, яка очікувала на цю операцію близько пів року. Зараз жінка вже готується до виписки. 

Пацієнтка мала проблеми зі здоров‘ям протягом шести років, розповідає завідувач відділення кардіохірургії та трансплантології Володимир Мороз. 

На очікуванні пересадки вона знаходилася з травня цього року. Хворіла з 2016-го року Операція пройшла без ускладнень. Стан пацієнтки задовільний, - каже він. 

Життя жінці врятувала нирка чоловіка, який помер від інсульту. 

Ми почали з донорської трупної трансплантації, але є ще інший метод – родинна трансплантація, тому ми не виключаємо, що цей процес будемо максимально інтенсифікувати, тому що треба надавати допомогу нашим громадянам. На превеликий жаль, список реципієнтів з хворобою нирок величезний. В Україні 1500-2000 людей очікують на трансплантацію, - розповідає генеральний директор Тернопільської обласної клінічної лікарні Василь Бліхар. 

За його словами, у Тернопільській області на хронічному гемодіалізі знаходяться понад 200 пацієнтів. А людей, які ще в додіалізному періоді потребують трансплантації, в рази більше. 

Ми підготували спеціалістів на різних базах і теоретично і практично, тож вони готові до проведення трансплантації нирок, серця, печінки, легень, - зазначає медик. 

Нагадаємо, у липні цього року тернопільські лікарі вперше в області провели операцію з пересадки серця. Тоді врятували життя одеситу Андрію Чурзіну. Чоловіка з новим серцем уже виписали. Зараз він проходить реабілітацію.

Фото, відео Тернопільської обласної клінічної лікарні.

Вибір читачів за тиждень

Відео