Анастасія Кисіль

38-річний одесит отримав серце від донора з Тернопільщини, який помер від інсульту (фото, відео)

Це перша операція з пересадки серця в області. Чоловік з новим серцем зараз під наглядом медиків. Він почувається добре

Першу пересадку серця в Тернопільській області провели 8 липня. Наразі пацієнт з новим серцем перебуває в реанімації Тернопільської обласної клінічної лікарні під постійним контролем медиків. Чоловік почувається добре. Його вже пробують ставити на ноги. 

38-річний пацієнт приїхав з Одеси. У нього була важка серцева недостатність. Він був надзвичайно обмежений у фізичній активності, і в стані спокою також мав задишку. Про це повідомив завідувач відділенням кардіохірургії і трансплантології лікар-хірург-трансплантолог Володимир Мороз. 

Донор - молодий чоловік, у якого стався інсульт, що призвело до смерті його мозку. І тому, коли медики з Чортківської центральної районної лікарні, куди він поступив, підтвердили, що донор та реципієнт співпадають по групах крові та інших важливих пробах, було прийнято рішення провести забір серця, - розповідає він.

Нашим медикам допомагали колеги з Національного інституту серцево-судинної хірургії ім. М.М. Амосова та колеги з Львівського військового госпіталю. 

Чоловік з новим серцем почувається добре

Етап операції, забору, імплантації серця пройшов успішно. Серце було імплантовано по так званій «двохпередсердній методиці» - біатріальній методиці», - зазначає Володимир Мороз.

Наразі пацієнт, якому здійснили пересадку серця, перебуває в реанімації під постійним контролем медиків. У нього проходить ранній післяопераційний період. 

Пацієнту підбирається імуносупресивна терапія. Водночас, проводиться реабілітація і адаптація до фізичних навантажень, - каже лікар.

Це перша пересадка серця в Тернопільській області

Нагадаємо, нещодавно у Тернопільській обласній клінічній лікарні відкрили повноцінне відділення кардіохірургії і трансплантології. Тепер лікарня готова до проведення всіх видів органної трансплантації - серця, легень, серцево-легеневого комплексу, печінки, підшлункової, нирок тощо, зазначив генеральний директор Тернопільської обласної клінічної лікарні Василь Бліхар. 

Для цього ми працювали з міністерством охорони здоров’я, центром трансплантації. Готували спеціалістів як на українських базах, так і за кордоном. Завдяки такій комплексній підготовці, активній співпраці з Національним інститутом серцево-судинної хірургії ім. М.М. Амосова нам вдалося провести першу пересадку серця в нашій області, - підкреслив він.

Тернопільська лікарня готова до проведення всіх видів органної трансплантації

Фото і відео з фейсбук-сторінок Тернопільської обласної клінічної лікарні та Тернопільської військової адміністрації

Вибір читачів за тиждень

Відео