77-річний житель Тернопільщини щовечора виходить на подвір'я і грає гімн України (відео)

Григорій Вендичанський майже все життя присвятив музиці. У складний для України час своєю грою хоче підтримати дух усіх навколо 

77-річний Григорій Вендичанський з Копичинців щовечора виходить на подвір'я і грає на трубі гімн України та інші патріотичні мелодії. Традиції не зраджує ось уже понад два роки, відколи почалася повномасштабна війна. Каже, військові боронять країну зі зброєю в руках, а він таким чином підіймає дух людей.  

Григорій Вендичанський зараз називає себе музикантом-любителем. Однак музиці він присвятив майже все життя. Закінчив Львівську консерваторію, працював директором музичних шкіл, викладав у музичному училищі. Зараз чоловік на пенсії, вирощує виноград, робить з нього сік та варення, а також розводить кролів.

У мене є близько 60 кущів винограду. Крім того, близько 500 виноградних кущів, які я продаю, як розсаду. Маю невелике господарство, а музикою займаюсь, бо люблю, – розповів пан Григорій Терену.  

Поки чоловік грає, йому “підспівує” собака Май і підтримує кіт Кузя

Після 24 лютого 2022 року чоловік постановив собі щовечора грати гімн України та інші патріотичні мелодії. Таким чином згадує свій музичний шлях та підіймає дух усім навколо.

Ви знаєте, сьогодні всі пройняті проблемою визволення України від ворога. Люди потребують підтримки, тому всі мені дуже вдячні за музику. Сусідські діти підтанцьовують та підспівують. Зазвичай виконую 5-6 мелодій, думаю цього достатньо. Найперше – «Гімн України», тоді «Червону калину», «Києве мій», «О, Україно», «Я козачка твоя», «Повіяв вітер степовий», – розповідає Григорій Вендичанський.

Поки чоловік грає, йому “підспівує” собака Май і підтримує кіт Кузя.

Як тільки я починаю грати, котик приходить до брами, там де я граю, і сидить біля мене, і так кожен день. Навіть коли він десь бігає і чує, що я починаю грати, то одразу прибігає. Ну а песик Май також підспівує, інколи я його зупиняю, а він всеодно співає мені в такт, – каже музикант. 

Нагадаємо, на початку повномасштабної війни студент музучилища двічі на тиждень виконував гімн України на балконі Бучацької ратуші.  

Фото Суспільне Тернопіль 

Вибір читачів за тиждень

Відео