
Аграріїв Тернопільщини просять попереджати про обробку полів, аби не отруїти бджіл
Фахівці рекомендують проводити роботи в вечірні або ранкові години, коли бджоли не активні і не здійснюють польоти

На Тернопільщині виникає проблема отруєння бджіл через недотримання аграріями регламентів при обробці полів засобами захисту рослин. Держпродспоживслужба закликає фермерів та пасічників співпрацювати, щоб уникнути таких інцидентів та зберегти екологічний баланс. Як це зробити під час брифінгу повідомили начальник відділу організації протиепізоотичної роботи Управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Головного управління Держпродспоживслужби в Тернопільській області Василь Яциник та начальниця відділу захисту рослин, фітосанітарної діагностики та прогнозування Управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби Олеся Саган.
Найчастіше проблема отруєння бджіл виникає через недотримання регламентів обробки полів, а також через відсутність належної координації між фермерами та власниками пасік.
Як зазначили під час брифінгу представники Головного управління Держпродспоживслужби в області, отруєння бджіл відбувається, коли пасічники не отримують вчасну інформацію про заплановану обробку полів, або коли бджоли не були ізольовані у період, коли обробка поля є небезпечною для комах. Також важливим аспектом є те, що власники пасік не завжди повідомляють місцеві органи влади про місце розташування своїх пасік під час кочівлі.
Для запобігання подібним випадкам аграрії повинні повідомляти місцеві органи самоврядування про плановану обробку полів не пізніше ніж за три доби до її проведення. У повідомленні має бути вказано, коли і де планується обробка, який препарат буде застосовуватися, а також терміни, коли потрібно ізолювати бджіл від небезпечних для них обробок.
Фахівці також рекомендують проводити роботи в вечірні або ранкові години, коли бджоли не активні і не здійснюють польоти.
Для зменшення ризиків отруєння важливо налаштувати ефективну співпрацю між аграріями та пасічниками. Важливу роль у цьому процесі відіграють офіційні повідомлення через місцеві органи влади, а також інформування пасічників через медіа або особисто.
Держпродспоживслужба регулярно перевіряє дотримання норм, і в разі підозри на масове отруєння створюється спеціальна комісія, до складу якої входять представники місцевої влади, поліції та фахівці. Комісія проводить обстеження пасік, бере зразки та складає офіційний акт. Якщо буде встановлено порушення, винні особи можуть бути притягнуті до відповідальності.
Фото з відкритих джерел