Орест Сарматський

Агро-новини 1 серпня

липоле12

Новини аграрного сектору

Молдова. Фермери перейшли на екзотичні культури

У Молдові фермери почали експериментальні висадки сибірських ягід і тропічних фруктів, повідомляє Аgriacta.

Фермер Юрій Стратан привіз і висадив саджанці інжирових персиків із Греції. На третій рік сад дав перший урожай. Інжировий персик дорожчий, але користується попитом.

01081
01081

«Тому що ось цей персик, він набагато смачніший, ніж іспанський, ніж грецький, ніж італійський, тому що сама земля його годує. У нас настільки вона багата всіма мінералами, тому смакові якості набагато кращі», — сказав Юрій Стратан.

Інший фермер, Юрій Таран, зайнявся розведенням лохини, під яку виділив 10 га землі і привіз торф із Білорусі. Для вирішення проблеми з вологою було побудовано водосховище на 2 тис. кубів.

На ринку країни лохина подається у середньому за $20/кг. Держава поки не надає допомогу фермерам, які роблять експериментальні висадки, так як виділені раніше кошти пішли на вирощування збиткових культур.

Добрива з відходів птахівництва збільшують урожай на 17-35%

В Інституті агроекології і природокористування НААН розроблено спосіб утилізації відходів птахівництва шляхом їх переробки на органо-мінеральні добрива, повідомляє Рesticidov.net.

Як показали досліди, фізико-хімічний аналіз поживних речовин у твердих відходах птахівництва є достатнім для створення органо-мінерального добрива.

Добриво отримують, змішуючи органічні відходи з нетоксичним органічним розчинником для розчинення оболонки яєць гельмінтів у кількості 0,01-0,02 кг на 1 кг твердих відходів. Як підстилку використовують тирсу або торф.

01082
01082

Складові органо-мінерального добрива дозволяють запобігти розкладанню сечовини з передчасним виділенням аміаку. Всі розробки запатентовано (патенти України на корисну модель).

Зразки органічного і органо-мінерального добрива з відходів птахівництва в Інституті агроекології і природокористування НААН випробували на відкритому ґрунті у підприємствах Обухівського району при вирощуванні ярої пшениці. За внесення 5-7 т/га за три роки приріст врожаю становив 18,6-28,7%. Також добрива випробувано у відкритому ґрунті на посівах ярої пшениці та кукурудзи на зелену масу у Кагарлицькому районі Київщини. За внесення добрив 7 т/га за три роки випробувань збільшення урожаю склало від 17 до 35%. Зерно перевірено на вміст важких металів, кількість яких не перевищувала норми ДСТУ.

На Київщині суд відібрав у фермера 114 га землі

Головне управління Держземагентства у Київській області у 2014 р. незаконно надало чоловікові у довгострокову оренду на 49 років земельну ділянку площею 114 га у межах Переяслав-Хмельницького району Київщини для ведення фермерського господарства, пише прес-служба прокуратури Київської області.

«Втім, рішення було винесено незаконно, з порушенням вимог законодавства, не була проведена належним чином перевірка щодо виключення підстав для відмови у наданні дозволу проекту землеустрою щодо відведення зазначеної землі, не було враховано, що частина земель належала до комунальної власності, а також інші положення нормативних актів», — сказано у повідомленні.

01083
01083

Також додається, що зважаючи на виявлені порушення, прокуратура Київської області звернулась до суду з вимогою визнати недійсним та скасувати накази головного управління Держземагентства в Київській області та договір оренди земельної ділянки, яку суд повністю задовольнив.

«Переяслав-Хмельницький міськрайонний суд Київської області задовольнив позовні вимоги прокуратури Київщини щодо повернення з незаконної оренди у державну власність земельної ділянки вартістю понад 1,8 млн грн», — підсумовується у повідомленні.

Вибір читачів за тиждень

Відео