Орест Сарматський

Агро-новини 11 серпня

липоле06

Новини аграрного сектору

У тіні знаходиться 9 млн га землі — експерт

В Україні 9 млн га землі досі знаходиться в тіні, повідомив президент Асоціації фермерів та землевласників України Іван Томич на прес-конференції «Чи залишить посушливе літо українців без врожаю?», повідомляє Аgropolit.com.

«Понад 9 млн га землі сьогодні знаходиться у тіні, а відповідно вся продукція, яка на ній виробляється, теж тінізована», — наголошує експерт.

 

11081
11081

Він вважає, що у зв’язку з цим Україна щорічно втрачає значний ресурсний потенціал для економіки.

«Виведений потенціал з обороту економіки країни ресурсу, який відповідає декільком європейським країнам», — підрахував Іван Томич.

Аграрії Вінниччини отримали компенсацію за залучені кредити

Через механізм здешевлення кредитів, сільгоспвиробникам Вінниччини компенсовано банківських відсотків на 11,2 млн грн, пише прес-служба Вінницької облдержадміністрації.

В області з 28 квітня 2016 р. працює обласна конкурсна комісія з питань визначення переліку суб’єктів господарювання агропромислового комплексу для здійснення фінансової підтримки заходів в агропромисловому комплексі через механізм здешевлення кредитів.

«На здешевлення банківських кредитів для сільгосптоваровиробників Вінницькій області доведений річний обсяг бюджетних призначень в сумі 24,1 млн грн», — йдеться у повідомленні.

 

11082
11082

Пріоритет в отриманні відшкодування мають малі сільськогосподарські підприємства з чистим доходом до 10 млн грн та підприємства, які утримують ВРХ.

Також додається, що проведено 3 засідання конкурсної комісії.

«Рішеннями конкурсної комісії в реєстр підприємств, які мають право на отримання бюджетних коштів по програмі здешевлення кредитів, включено 29 підприємств агропромислового комплексу.»

Невідомі перешкоджають збирати урожай працівникам НАНУ

Між працівниками Інституту фізіології рослин і генетики ((ІФРГ) Національної академії наук України та невідомими особами виник конфлікт за одну з ділянок, що належить до угідь дослідного господарства цієї установи, повідомляють «Сільські вісті».

Шість разів комбайни наукової установи виходили у поле і кожного разу шлях їм перекривали молодики спортивної статури. Правоохоронці, яких викликали обидві сторони, у конфлікт не втручалися.

Жодна з високих інстанцій, до яких звертався інститут по допомогу, не відреагувала. Юристам ІФРГ вдалося з’ясувати, що на державну землю претендує киянин Віталій Жарков, котрий нібито придбав її у 2013 р.

11083
11083

ІФРГ готує запит до Міністерства юстиції про те, як міг нотаріус внести цю ділянку до державного реєстру, знаючи, що в країні діє мораторій на продаж сільгоспугідь, до того ж, аби вилучити особливо цінні державні землі у приватну власність чи змінити їх цільове призначення, потрібна постанова Верховної Ради?

Працівники дослідного господарства зробили чергову спробу завершити збирання пшениці, яка належить до найвищої насінної категорії. Однак комбайни не змогли рухатися: на полі було розкидано кількадесят металевих предметів. Поки механізатори їх прибирали, знову з’явилися представники нібито нового власника земельної ділянки, які стали перешкоджати роботі. Поліція вкотре лише спостерігала.

Вибір читачів за тиждень

Відео