Орест Сарматський

Агро-новини 13 грудня

0911

Новини аграрного сектору

Кутовий: Україна збере рекордний урожай за всю історію

Міністерство аграрної політики і продовольства підвищило прогноз урожаю зерна в Україні на 1 млн т, до 64 млн т.

Про це заявив глава аграрного відомства Тарас Кутовий під час заходу, присвяченого Дню працівника сільського господарства, передає кореспондент AgroPortal.ua.

«Ми розраховуємо на рекордний урожай за всю історію незалежності України. Він складе 64 млн т, а середня врожайність — 44 ц/га», — сказав міністр.

131203
131203

Найбільший урожай при цьому зберуть у Вінницькій та Одеській областях — 5,4 і 4 млн т, відповідно.

Для довідки: згідно з прогнозами, Україна в поточному сезоні може досягти чергового рекорду і з експорту основних зернових (пшениця, кукурудза, ячмінь) — 39,5 млн т.

Бджоляр: 95% українського меду надходить в ЄС через Польщу

95% меду з України на західні ринки проходить через Польщу. Ще певна його частка відпливає через Одесу, це здебільшого мед, призначений для американського ринку.

Про це в інтерв'ю «Польському радіо» розповів торговий директор Corpo Адам Мош.

«Більшість імпорту здійснюється через Польщу, бо між нами спільний кордон, але він на польському ринку майже не залишається, український мед відправляється далі, в інші країни Європу», — говорить він.

За словами Адама Моша, цього року євросоюзна квота для українського меду складає 5200 т.

131201
131201

«ЄС і Україна з самого початку знали, що експорт цього продукту набагато більший, тому ніколи й не планували квоту на увесь мед. Можна продавати мед і без квот, тільки для покупця — з огляду на мито — він буде дорожчим», — говорить бджоляр.

При цьому український мед від, наприклад, польського, відрізняється ціною. Але український мед переважно соняшниковий — на 80-90%, його добре використовувати для пластівців, мюслі, гранолів. А польський мед більш різноманітний, бо там бджоляр більше пересувається, їздить з вуликами у різні місця, де його бджоли можуть «пастися» на різних рослинах, на липах, акаціях тощо.

Залізниця протестує автоматизовану систему розподілу вагонів

Про це на своїй сторінці в Facebook написав керівник компанії Войцех Балчун.

За його словами, це робиться для того, щоб нівелювати сумнозвісний «людський фактор», звести до мінімуму порожній пробіг і простої, визначити оптимальний маршрут для вагона, забезпечивши максимальний дохід від перевезення вантажу.

«Окрім економічних, змушені передбачити можливість застосування організаційних критеріїв. Наприклад, за наявності державної програми із забезпечення вугіллям спочатку задовольняються такі заявки, потім відбувається розподіл між іншими. Тому, «автоматизована» — не значить «автоматична». Диспетчер може запропонувати свій варіант, якщо він не задоволений пропозицією системи. Але йому треба буде бути готовим згодом пояснити своє рішення і його на відповідність заявленим критеріям», — розповів Войцех Балчун.

131202
131202

Він пообіцяв, що результати роботи системи будуть доступні на офіційному сайті ПАТ «Укрзалізниця» з деталізацією до станції. Така інформація вже зараз є щодо зерна, руди, будівельних матеріалів та вугілля.

«Перша черга системи буде випробувана на «цементовозах» та «критих» вагонах. Це приблизно 10% від парку, що управляється філією «Центр транспортної логістики». У разі позитивного результату поступово переведемо на «автомат» управління всіма іншими видами вагонів. Наступними будуть зерновози», — говорить керівник «Укрзалізниці».

Вибір читачів за тиждень

Відео