Орест Сарматський

Агро-новини 24 липня

липоле03

Новини аграрного сектору

Валовий збір гречки в Україні зросте на 25-30% — прогноз

 Подорожчання гречки, вирощування якої в останні роки для багатьох виробників було малоприбутковим, якщо не збитковим, спонукало їх в цьому році збільшити посівні площі під зерновою.

Про це повідомляє Ярослав Левицький, аналітик «ПроАгро».

За його словами, в областях сільгосппідприємствам і фермерам виплачували по 500 грн дотації за кожен гектар, засіяний гречкою. В результаті під урожай 2016 аграрії засіяли цією культурою близько 150 тис. га. З огляду на сприятливі погодні умови, врожайність зернової, за оцінкою експертів, може скласти 11,5 ц/га, що означає збільшення її валового збору в порівнянні з минулим роком на 25-30% — до 165 тис. т.

гречка
гречка

«Такий обсяг збору дозволить забезпечити бездефіцитний баланс споживання, призведе до скорочення імпорту і, за прогнозом, знизить внутрішні ціни на гречку до 12 тис. грн/т після завершення збиральної з поступовим її збільшенням протягом сезону максимально до 14-15 тис. грн/т», — зазначає аналітик.

Нагадаємо, у 2015/16 МР Україна імпортувала майже 7,8 тис т гречки — більше, ніж будь-коли раніше. Основний обсяг зернової був ввезений в кінці сезону на тлі розвитку дефіциту внутрішньої пропозиції цієї культури.

У червні споживчі настрої українців покращилися

У червні 2016 року споживчі настрої українців покращилися: індекс споживчих настроїв (ІСН) становив 52,7, що на 2,4 п. більше за травневий показник. Найбільших змін зазнав індекс поточного особистого матеріального становища.

Про це свідчать дані дослідження споживчих настроїв в Україні, пише GfK Ukraine.

Зазначають, що в червні 2016 року індекс споживчих настроїв (ІСН) склав 52,7, що на 2,4 п. вище від травневого показника.

240712
240712

Індекс поточного становища (ІПС) зріс на 2,7 п., піднявшись до рівня 49,8. Складові цього індексу змінились наступним чином: індекс поточного особистого матеріального становища (х1) склав 41,2, що на 5,2 п. більше, ніж у травні; індекс доцільності великих покупок (х5) дещо зріс, встановившись на позначці 58,3, що на 0,3 п. перевищує показник минулого місяця.

Разом з тим підвищився індекс інфляційних очікувань, склавши 184,3, що на 2,1 п. вище, ніж у травні. Очікування українців щодо курсу гривні впродовж найближчих 3 місяців покращилися: індекс девальваційних очікувань знизився на 1,8 п. ? до значення 137,5.

«У червні зросли всі складові індексу споживчих настроїв, а найбільше — індекс поточного матеріального становища, що може бути пов'язано із сезонною дефляцією. Незважаючи на поточне зниження цін, інфляційні очікування зросли з огляду на подальше підвищення комунальних тарифів», - коментують аналітики GfK Ukraine.

Істотних змін на грибному ринку України не спостерігається

Більшість власників грибних ферм і продавців очікують, що обсяги продажів та ціни будуть збільшуватися не раніше серпня, коли більшість покупців повертатимуться в міста після відпусток.

Про це повідомляє Національне грибне агентство УМДІС.

Станом на 20 червня більшість київських грибних господарств відвантажують печериці своїм клієнтам по 17-18 грн/кг. У решті регіонів України більшість грибних господарств відвантажують по 20-22 грн/кг. Ринок «Троєщина» торгує по 20 грн/кг. Ринок «Шувар», у Львові, торгує по 20 грн/кг.

240713
240713

Нагадаємо, на Буковині відкрили сільськогосподарський кооператив із заготівлі та переробки дикорослих грибів та ягід.

Вибір читачів за тиждень

Відео