Оксана Мацьопа

Ці прості поради допоможуть півоніям пережити зиму — як обрізати квіти восени

Квітникарі розповіли про найкращий догляд за півоніями восени

Якщо у вашому саду цвітуть півонії, а ви хочете, щоб вони стійко витримали зиму, вам необхідно обрізати ці квіти, але зробити це потрібно правильно. Дізнайтеся, коли краще проводити цю процедуру і як саме треба обрізати півонії, щоб вони «віддячили» пишними бутонами.

Час і спосіб обрізки залежать від сорту півоній, і варто враховувати, що поспішати з цією процедурою не слід, адже зелена маса забезпечує корені поживними речовинами, що допомагають квітам підготуватися до зими.

Коли краще обрізати півонії

  • Трав'янисті сорти: середина жовтня—початок листопада. Слідкуйте за станом стебел — якщо вони лягли на землю, це означає, що можна починати обрізку.
  • ІТО-сорти: середина—кінець листопада.
  • Деревоподібні сорти: пізня осінь. Обрізку проводять більш обережно, залишаючи минулорічні пагони.

Як правильно обрізати півонії

  • Трав'янисті сорти: Обрізають біля самої землі, залишаючи пеньки заввишки 2-3 см. Процедуру краще проводити у суху погоду, щоб уникнути загнивання. Після обрізки бажано посипати пеньки попелом для дезінфекції.
  • Деревоподібні сорти: Обрізають лише пошкоджене або сухе листя. Один раз на кілька років можна зістригти верхні частини здерев'янілих стебел, щоб сформувати гарну форму куща.

Дотримуючись цих рекомендацій, ви зможете підготувати півонії до зими та забезпечити їх пишне цвітіння наступного сезону.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео