Орест Сарматський

Агро-новини 26 вересня

ver26

Новини аграрного сектору

В ЄС посуха знизить урожай кукурудзи

Посушливі погодні умови на території більшості країн Європейського Союзу, які спостерігаються наразі, вкрай негативно позначаються на стані посівів кукурудзи, через що валовий збір культури цього року знову виявиться на досить низькому рівні, повідомляє Аgrotimes, посилаючись на Ageweek.

Нагадаємо, що у 2015 р. урожай зернових у Євросоюзі скоротився на 18,3 млн т порівняно з показником попереднього року – до 57,4 млн т. Сьогодні валовий збір кукурудзи в європейських країнах прогнозується на рівні 60,6 млн т, проте ця оцінка, ймовірно, буде переглянута у бік зниження.

26091
26091

Так, очікується зниження виробництва зернової культури у Франції, Румунії, Болгарії та Польщі. Зокрема, у результаті двомісячної посухи у Франції найбільше постраждали посіви кукурудзи у західних регіонах. Оцінка врожаю французької зернової становить 12,5 млн т – мінімальний рівень, починаючи з 2003 р. Але якщо спекотна погода утримається й надалі, показник може бути знижений. При цьому велика частина врожаю буде придатна тільки для фуражних цілей.

Водночас деяке зростання врожаю кукурудзи очікується в Угорщині, Італії, Австрії та Словаччині, що, однак, не зможе компенсувати недолік пропозиції внаслідок невисоких показників валового збору в основних європейських країнах-виробниках зернової культури.

Пакистан. Фермерам видадуть 5 млн смартфонів

Влада Пакистану планує підвищити рівень освіти серед фермерів і познайомити їх із новітніми технологіями у сфері сільського господарства, повідомляє «Укрінформ».

Перші партії смартфонів почнуть видавати у жовтні. Отримати мобільний пристрій зможуть п'ять мільйонів пакистанських фермерів. Влада готує базу даних з іменами дрібних підприємців у сфері сільського господарства, які стануть учасниками ініціативи.

26092
26092

Смартфони дадуть фермерам всі необхідні дані про ведення сільського господарства — від прогнозів погоди до технології застосування пестицидів. Частина інформації буде надходити у форматі сповіщень. Крім того, за допомогою мобільних пристроїв фермери отримають можливість взяти безвідсоткові кредити за новою програмою, запровадженою в Пакистані наприкінці серпня.

Раніше спроби роздати смартфони фермерам робили уряди Індії та Кенії.

Спеціально для бідного населення Індії був розроблений додаток Easy SMS, який дозволяє обмінюватися текстовими повідомленнями навіть неписьменним людям. Розробник додатка назвав ініціативу уряду Пакистану гарною, але додав, що більшість дійсно важливої для фермерів інформації все ще не можна знайти в інтернеті.

Білорусія. Учені взялися за «макаронні сорти» пшениці

Білоруські вчені займаються створенням нових сортів пшениці, які підходять для виробництва макаронів.

Про це на прес-конференції у Мінську повідомив заступник генерального директора з наукової роботи РУП «Науково-практичний центр НАН Білорусі з землеробства» Дмитро Лужинський, пише «Інфобаза.by».

«Вирощування сортів твердої пшениці у Білорусі широкого поширення не знайде, тому що для цього біологічного виду потрібно більш сприятлива погода. Більш того, знамениті італійські макарони виготовляють не з пшениці, вирощеної в Італії, — сировина завозиться з Казахстану і Росії», — зазначив він.

Також Дмитро Лужинський повідомив, що у країні виведені тверді сорти м'якої пшениці, які мають високу якість для виробництва макаронів. Серед них сорт «слов'янка», який зареєстрований і допущений до вирощування у цьому році.

 

26093
26093

За його словами, зараз використовується 42 види сільськогосподарських рослин білоруської селекції.

«Ми націлені на отримання максимально можливого для наших умов врожаю при мінімумі матеріальних і фінансових витрат. Це реалізується за рахунок розробки нових ресурсоекономних технологій обробки, у тому числі новітніх високопродуктивних сортів. Сорти, створені у центрі, нічим не поступаються сортам найбільш передових і просунутих селекційних установ Західної Європи і Америки, а за багатьма параметрами і перевершують завдяки тому, що ми працюємо у наших умовах і для наших умов», — зазначив він.

У селекційній роботі, сказав він, ученим-аграріям допомагає використання Центру генетичних ресурсів НАНБ, який містить понад 50 тис. зразків і допомагає прискорювати процес селекції у два-три рази.

Учений повідомив, що сорти білоруської селекції районовані і для умов Росії, і більше 3 млн га полів у РФ засіяно ними.

Вибір читачів за тиждень

Відео