Орест Сарматський

Агро-новини 28 грудня

2511

Новини аграрного сектору

Аграрії просять послабити ваговий контроль на дорогах

Всеукраїнська аграрна рада (ВАР) звернулася до прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана та міністра інфраструктури Володимира Омеляна з проханням вжити невідкладних заходів для ліквідації дефіциту зерновозів для відновлення безперебійного експорту зерна та усунення ризику втрати врожаю наступного року.

Про це повідомила прес-служба ВАР.

«Через неналежне виконання обов’язків ПАТ «Укрзалізниця» та незабезпечення її керівництвом  ефективного управління пересувним складом експортери стикаються з дефіцитом зерновозів, що призводить до затоварювання елеваторів та припинення прийому зернових (насамперед, кукурудзи) від виробників. За таких умов фермери змушені залишати кукурудзу на полях, що тягне за собою ризики втрати врожаю наступного року: через погодні умови вітчизняні аграрії зможуть прибрати кукурудзу з полів лише в березні, відповідно, не встигнуть підготувати ґрунт до весняної посівної кампанії», — відмічається у зверненні.

За розрахунками Української зернової асоціації нині під загрозою зриву експорт 7 млн т зерна врожаю 2016/2017 маркетингового року на $1 млрд.

281201
281201

При цьому експортери позбавлені можливості вирішити проблему за допомогою автомобільного транспорту. Через введені обмеження вантажний автомобіль може перевозити не більше 22 т, тобто половину від своєї вантажопідйомності.

«На наше переконання, такі обмеження, цілком можливо, були виправдані в теплу пору року, коли асфальт є більш пластичним, проте наразі, коли температура повітря не перевищує +5°C, а країні загрожує втрата врожаю, ми просимо їх тимчасово переглянути» — підсумували в ВАР. 

«Укрзалізниця» планує наступного року закупити 1070 вагонів-зерновозів.

Про це розповів керівник держкомпанії Войцех Бальчун під час брифінгу на Дарницькому вагоноремонтному заводі, повідомляє Agravery.

Він додав, що також буде закуплено 7 тис. напіввагонів. Такі закупівлі будуть проведені в рамках п’ятирічної стратегії оновлення рухомого складу.

281202
281202

За його словами, дане рішення було ухвалено правлінням «Укрзалізниці».

Для довідки: раніше «Укрзалізниця» повідомляла про намір витратити майже 1 млрд грн на закупівлю тисячі вантажних напіввагонів загального призначення.

Китай зацікавлений у відкритті сільськогосподарської товарної біржі в Україні.

Про це йшлося під час робочої зустрічі президента Української аграрної конфедерації, народного депутата Леоніда Козаченка з топ-менеджерами Міжнародної товарної біржі Цзіліня (JICE), повідомляє УАК.

За словами керівників JICE, ідея полягає у тому, щоб створити в Україні біржу, де продавати свою продукцію та хеджувати цінові ризики могли б не лише великі компанії, але й середні фермери. Таким чином сільгоспвиробники могли б укладати контракти за більш вигідною ціною.

[caption id=«attachment_58476» align=«alignnone» width=«695»]

281203
281203

Businessman[/caption]

«Пропозиція JICE є цікавою, оскільки в Україні наразі мають можливість продавати свою продукцію на міжнародних біржах лише великі компанії з обсягами виробництва у понад $50 млн на рік. Середні ж компанії із обсягами, наприклад, у $1 млн на рік такої можливості не мають. Саме тому подібна товарна біржа могла б стати корисною українським фермерам», — говорить Леонід Козаченко.

Проблема середніх компаній у тому, що вони не мають досвідчених фахівців для укладання фючерсних контрактів на міжнародних біржах, також не можуть самостійно формувати великі експортні партії, наголосив президент УАК.

«Ми домовилися з представниками JICE обмінятися детальною інформацією про те, як вони бачать реалізацію подібного проекту в Україні. Українська аграрна конфедерація відстоює інтереси українських виробників, тому процес попередніх переговорів дуже важливий», — зазначає Леонід Козаченко.

Вибір читачів за тиждень

Відео