Орест Сарматський

Агро-новини 29 березня

бер29

Аграрії Вінниччини у 2017 р. робитимуть ставку на кукурудзу

Цьогоріч на Вінниччині скоротилися площі під озимими. З осені посіяли майже на 80 тис. га менше. Третина наявних посівів (100 тис. га) перебувають у слабкому і зрідженому стані після перезимівлі, повідомляє «Голос України».

«З осені аграрії не досіяли озимий клин через погоду. Не вистачало вологи у ґрунті саме в той період, коли треба було засівати поле. Окремі керівники господарств не стали ризикувати. Відтак, загальна площа озимих скоротилася на 77,7 тис. га у порівнянні з попереднім роком», — говорить в. о. директора департаменту агропромислового розвитку Вінницької облдержадміністрації Валентина Кирилюк.

2901
2901

Окрім цього третина сходів (понад 100 тис. га), погано перезимували і нині перебувають у слабкому і зрідженому стані.

«Ще на 118 тис. га посіви оцінюють задовільно. І тільки на 89 тис. га (28,8 % від загальної площі) озимина порадувала, бо має гарні сходи, тобто розвиток рослин не викликає сумнівів, що на таких ділянках буде щедрий урожай», — розповідає Валентина Кирилюк.

За порадами агрономів, варто розширити клин ранніх ярих зернових та кукурудзи.

«Ярих зернових та зернобобових в області плануємо посіяти на 60 тис. га більше, ніж минулого року. Але головний акцент зробимо на кукурудзу. Її площі аграрії планують розширити на понад 40 тис. га. Це та культура, що забезпечує високі врожаї. Тобто можна компенсувати збіжжя, яке ми недоотримаємо з озимих. Так забезпечимо ту кількість зерна, що мали торік», — планує Валентина Кирилюк.

Рання цибуля не подорожчає

Учасники плодоовочевого ринку України поширюють чутки про дефіцит пропозиції ранньої цибулі, через вимерзання посівів озимої цибулі у південних регіонах. За даними «Інфо-Шувар», дійсно через зниження температури у січні-лютому деякі аграрії можуть втратити 20–25% врожаю ранньої цибулі. Проте, фахівці галузі не прогнозують нестачу пропозиції ранньої цибулі.

2902
2902

«Минулої зими в Південних регіонах України температура не знижувалась до рівня критичного для озимої цибулі. Випадки вимерзання дійсно зустрічаються, але це, насамперед, стосується господарств, які не потурбувались про снігоутримування. Також випадки вимерзання зафіксовані на полях, які не захищені лісосмугою від зимових вітрів. Втім, я не бачу жодних передумов для дефіциту пропозиції цибулі в Україні на початку сезону, бо площі під озимою цибулею помітно розширились порівняно з попереднім роком», – розповідає Вадим Дудка, директор компанії «Агроаналіз».

Минулорічні результати цукрової галузі створюють умови для подальшого розвитку галузі — Кутовий

У поточному сезоні аграрії отримали 6,9 т цукру з 1 га, що втричі більше, ніж в 2010 р.

Українські аграрії виростили не тільки гарний врожай цукрових буряків, але й якісний. Покращення якості сировини дало змогу у поточному сезоні отримати 6,9 т цукру з 1 га, що втричі більше, ніж в 2010 р.

Про це сказав міністр агарної політики та продовольства України Тарас Кутовий на першому Міжнародному конгресі для виробників та переробників цукрових буряків.

«Визначний момент попереднього року — збільшення у цукровій галузі всіх показників. Це великі показники, які фактично створюють передумови для подальшого зростання галузі», — наголосив міністр.

Завдяки зростанню врожайності у 2016 р. валовий збір цукрових буряків із площі 290 тис. га склав 13,2 млн т, тоді як у 2000 р. таку ж кількість цукросировини було зібрано із площі у 747 тис. га.

2903
2903

«2016 р. можна визначити як рік чіткої динаміки. На 25% до попереднього року збільшилися площі під цукровим буряком, на 30% — виробництво цукросировини, на 40% — виробництво цукру. Така динаміка вражає, якщо говорити про світову практику», — зазначив очільник аграрного міністерства.

На завершення виступу Тарас Кутовий висловив впевненість, що цукрова галузь має фахівців, здібності і сили щоб рухатися вперед.

«У галузі дуже амбітні плани — цьогоріч експортувати мільйон тонн цукру. Дуже добре коли бажання та амбіції досягаються», — сказав міністр.

Вибір читачів за тиждень

Відео