Як зменшити споживання солі та покращити здоров’я
Чому слід зменшити споживання солі і як це зробити, розповів гастроентеролог-дієтолог
Зменшення споживання солі є одним із кроків до покращення здоров’я, адже надмірне вживання солі може спричиняти ряд проблем, таких як високий тиск, серцево-судинні захворювання, хвороби нирок і навіть підвищений ризик розвитку деяких видів раку. Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) рекомендує вживати не більше 5 грамів солі на день, але багато хто перевищує цю норму в кілька разів. Чому слід зменшити споживання солі і як це зробити розповів гастроентеролог-дієтолог, експерт МОЗ Олег Швець.
Натрій – необхідний елемент для нашого організму. Він підтримує баланс рідини та забезпечує нормальну роботу м’язів і нервів. Однак надмірне споживання натрію, головне джерело якого – кухонна сіль, збільшує ризик гіпертонії, що може призвести до серцевих нападів та інсультів. Надлишок натрію змушує організм затримувати рідину, що збільшує об’єм крові в судинах та підвищує артеріальний тиск. У віці зростання цього тиску відбувається природно, тому обмеження солі стає ще важливішим.
Дослідження 2019 року показали, що українці споживають майже втричі більше солі, ніж рекомендовано (12,6 грама проти рекомендованих 5 грамів на добу). Українські діти також значно перевищують безпечні норми. Підлітки, наприклад, споживають у середньому 9,2 грама солі щодня, що перевищує навіть норму для дорослих.
Максимальна рекомендована норма натрію для дорослих становить 2300 мг на день, і 70% натрію в раціоні надходить із оброблених продуктів та ресторанних страв, таких як піца, соуси, чипси та випічка.
Як скоротити вміст натрію у своєму раціоні?
- Уникайте продуктів із високим вмістом натрію.
- Скоротіть споживання соусів, сумішей та страв швидкого приготування. У ресторанах цікавтеся, скільки солі у стравах, та просіть подавати заправки окремо.
- Вибирайте продукти з меншою кількістю натрію.
- Читайте етикетки перед покупкою: вміст натрію в продуктах може сильно відрізнятися. Наприклад, у 100 г хліба може бути від 1 до 1,5 г солі.
- Контролюйте додавання солі під час приготування.
- Замість солі для покращення смаку використовуйте суміші приправ, трави та спеції.
- Купуйте овочі та закуски з низьким вмістом натрію.
- Обирайте свіжі або заморожені овочі без додавання солі.
- Промивайте консервовані продукти.
- Консервовані боби, тунець та овочі промивайте перед вживанням – це допомагає зменшити вміст натрію.
Дотримуючись цих простих порад, ви зможете зменшити споживання натрію та знизити ризик розвитку серцево-судинних захворювань, залишаючись при цьому активними й здоровими.
Читайте також: Готуємо без солі: добірка рецептів від кулінара Клопотенка
Фото з відкритих джерел