Агро-новини 30 червня

30069

Новини аграрного сектору

В Україні можна продавати землю через електронні торги

Нова редакція Закону України «Про виконавче провадження» фактично розблокувала можливість реалізації земельних ділянок. Про це розповів заступник генерального директора ДП «СЕТАМ» з юридичних питань Микола Пісанчин, пише «Миколаївська правда».

До прийняття документа, реалізація будь-яких ділянок була заблокована. А порядок продажу арештованих земельних ділянок, згідно із Земельним кодексом, передбачав, так звані, земельні торги, які могли проводитися тільки шляхом голосування, а не в електронному вигляді.

«Продавати земельні ділянки «з молотка» організаційно було складно і, фактично, неможливо. Тому новий Закон України «Про виконавче провадження», розблокує цю можливість. І вся земля, яка перебуває у віданні виконавчого провадження, у величезній кількості вийде на електронні торги», — підкреслив Микола Пісанчин.

30061
30061

З урахуванням нових можливостей, в ДП «СЕТАМ» розраховують приступити до продажу земельних ділянок, що були арештовані чи віддані під заставу банків, які виводяться з ринку. За багато років, коли продаж земельних ділянок був заблокований, на реалізації у виконавців накопичилася величезна кількість ділянок. Вони стоять і не продаються в очікуванні, коли їх виставлять на торги.

«Ситуація може бути дуже цікавою, з огляду на дефіцит земельних ділянок, як в межах міст, так і по областям у всіх регіонах. Ділянок під будівництво приватних будинків теж величезна кількість в межах Києва. По всіх областях аналогічні ситуації. Особливо цікаво буде взяти участь в торгах будівельникам, коли ми вийдемо на ринок землі і почнемо реалізовувати арештовані ділянки», — говорить юрист.

Точна кількість таких дільниць невідома, але їх оцінюють в сотні мільйонів, а може й мільярди гривень.

Погодні умови провокують розвиток хвороб зернових

Спекотна погода, яка встановилася в останні дні другої декади червня (і, за прогнозом, триватиме до кінця місяця), буде мати двоякий вплив на сільськогосподарські культури, пише Інфоіндустрія.

Низькі нічні температури повітря на початку декади, особливо в західних областях, де мінімальна температура знижувалася лише до + 2-5 °, стримували і гнобили розвиток теплолюбивих культур.

Одночасно з підвищенням температури в умовах досить високої вологості повітря склалися надзвичайно сприятливі умови для активізації, розвитку і поширення грибкових захворювань (септоріозу, фузаріозу, фомозу та ін.). На окремих площах з яровими зерновими культурами, де запаси вологи в грунті були надмірними для цього періоду розвитку, відзначали пожовтіння листя і стебел та локальне вилягання посівів, особливо загущених.

30062
30062

Найменшу кількість опадів зафіксовано в західних областях (переважно від 45% до 80% норми), на решті території — від 120% до 300% норми для цього періоду. Найменше опадів випало в північних районах Рівненської та Волинської областей (50-60 мм), найбільше в окремих районах Миколаївської, Полтавської, Харківської областей (220-270 мм).

Засуха ж прискорить дозрівання зерна ранніх зернових, сприятиме інтенсивному розвитку пізніх культур, однак лише доти, доки вистачить запасів вологи в ґрунті.

В Україні можуть заборонити використання гліфосату

Сьогодні відбудеться обговорення і голосування Європарламенту та Єврокомісії щодо продовження або заборони використання гербіциду гліфосат (Раундап) в ЄС. Це рішення може обмежити доступ українського продовольства на ринки ЄС та суттєво підвищити собівартість вирощування олійних та технічних культур, повідомляє прес-служба ФАО.

У травні цього року закінчився термін поточної ліцензії на використання гербіциду гліфосат в країнах Євросоюзу. Перемовини тривають вже півроку. Нині низка країн стабільно займають позицію «утримуємось», а деякі (як, наприклад, Німеччина) постійно змінюють своє рішення. В цілому, в обговоренні і подачі рекомендацій та висновків взяло участь понад 40 міжнародних та понад 70 внутрішньодержавних організацій. Якщо до 30 червня не буде остаточного рішення на основі більшості голосів, то з 30 червня всі гербіциди на основі гліфосату будуть заборонені на території ЄС.

Також можливий ще інший варіант — буде ухвалено резолюцію про продовження ліцензії лише на один рік, що дасть відстрочку в ухваленні остаточного рішення.

30063
30063

Підпорядковане ВООЗ Міжнародне агентство з вивчення раку (IARC) раніше, в 2015 році, помістило гліфосат до групи 2А (ймовірно канцерогенний, але доказів недостатньо). В цю групу також входять інші пестициди, червоне м'ясо, та гарячі напої.

Якщо ж використання гліфосату буде заборонено, це вплине на ціни зернових та технічних культур. За попередньою оцінкою експертів, витрати на вирощування сої і ріпаку в ЄС виростуть на 5%, а цукрових буряків — на 7%. При цьому врожайність культур, ймовірно, також знизиться. Отже, конкурентоздатність цих продуктів виробництва ЄС може знизитися, що призведе до негативної динаміки виробництва та збільшення імпорту. До того ж, ЄС потрібно буде знайти постачальника, який зможе забезпечити відповідність цих товарів новим стандартам щодо залишків гліфосату, що буде непросто, адже за це доведеться платити преміальну ціну.

Отже, зростуть ціни на олію та корми для тварин, що буде мати певний негативний вплив на конкурентоздатність тваринництва.

Огляд підготував Орест Сарматський

Вибір читачів за тиждень

Відео