Агро-новини 5 жовтня

32943

Новини аграрного сектору

На Полтавщині вироблять понад 200 тис. т цукру

На Полтавщині почався сезон цукроваріння. Очікується, що цьогоріч в області отримають понад 200 тис. т цукру, повідомив кореспонденту «УНН-Центр» директор департаменту агропромислового розвитку Полтавської ОДА Сергій Фролов.

«Цьогоріч у нас на території області збільшено посіви цукрових буряків на 8 тис. га. Якщо минулого року площа посіву була 29 тис. га, то цього року ? сягатиме приблизно 38 тис. га. У сезон 2015 р. підприємства отримали близько 209 тис. т цукру, і цього року, звичайно, очікуємо більше», — пояснив він.

 

0501001
0501001

За його словами, загалом в області працює п’ять потужних підприємств, що займаються виготовленням цукру.

«Один завод перебуває на реконструкції, у Лохвиці також є досить потужне підприємство, втім наразі представники цієї компанії не вбачають для себе ефективним його запускати, адже останні чотири роки заклад не працює», — підсумував Сергій Фролов.

Референдум має вирішити питання ринку землі — думка

Питання відкриття ринку землі в Україні має бути вирішене шляхом народного референдуму.

Таку думку AgroPolit.com висловив голова корпорації «Сварог Вест Груп», член президії Аграрної партії України Андрій Гордійчук.

«Право визначати продавати чи ні землю та відкривати ринок землі чи ні — це виключно прерогатива українського народу, а не депутатів чи міністра. Робити це потрібно через референдум. Можливо, сьогодні референдум не дуже безпечна річ для держави в умовах агресії, але тоді нехай влада продовжить дію мораторію і повернеться до того часу, коли ситуація у країні заспокоїться. Коли ВВП буде $10 тис. на душу населення, тоді буде час», - пояснив він.

Якщо консолідувати думки людей, які прозвучали у залі, продовжує Андрій Гордійчук, то їх можна оформити у окремий законопроект.

0501002
0501002

«Інша справа, що тим, хто має бажання привласнити задарма українську землю, це може бути не дуже цікаво, бо вони уже впливають на геополітику, у тому числі, в Україні. Хотілося, щоб їхня спроба була невдалою», - додає голова «Сварог Вест Груп».

Він вважає, що Україні потрібно наслідувати приклад сусідів у земельному питанні.

«У Польщі до влади прийшли досить націоналістичні політичні сили і вони заборонили у Сеймі продаж землі. ЄС це не подобається, але це зроблено у Польщі, бо нерівні умови придбання землі у поляка і німця. Навіть у Євросоюзі скуповувалися землі і поляки відчули таку небезпеку», - підсумував голова корпорації «Сварог Вест Груп».

Фермери все більше підвищують якість овочевої продукції

Українські фермери все більше роблять акцент на якості овочевої продукції, повідомив регіональний менеджер компанії «HM.CLAUSE» в Україні, Білорусі та Молдові Григорій Іванов, пише «АПК-Інформ: овочі і фрукти».

За його словами, український ринок насіння овочевих культур стрімко розвивається, змінюється його кон'юнктура, а вимоги покупців стали більш жорсткими.

На думку фахівця, минулий рік був досить успішним, як для постачальників насіння, так і для виробників овочів. Через несприятливі погодні умови, перш за все — через нестачу опадів, урожай овочів у країні знизився, що дозволило виробникам утримувати відносно високі ціни. Однак у цьому сезоні ситуація може різко змінитися, причому — не на користь фермерів.

0501003
0501003

«У цьому році вологи було достатньо і урожай основних овочевих культур борщового набору в Україні буде більшим, однак це, швидше за все, негативно позначиться на цінах», — упевнений Григорій Іванов.

Також він додав, що вся проблема полягає у тому, що українські фермери навчилися вирощувати якісну продукцію, але так і не вміють її продавати.

 

Вибір читачів за тиждень

Відео