Орест Сарматський

Агро-новини 9 лютого

winter

Закарпатський фермер «приручив» диких кабанів

На Закарпатті місцевий фермер Василь Джумурат «одомашнив» диких кабанів.

Перших тварин п’ятитижневого віку він привіз із Івано-Франківської області, прагнучи привабити туристів. Однак зробити це не вдалося, тому основним джерелом прибутку у фермера зараз є продаж маленьких кабанчиків та м’яса дорослих свиней, повідомляє Zakarpatpost.

Василь Джумурат розводить кабанів уже чотири роки. Живуть тварини у спеціальних вольєрах, мають вигульні майданчики.

«Якби мав більше землі, збільшив би популяцію тварин, однак зараз у мене тільки 9 дорослих свиней. До речі, кабани доволі плодючі, можуть приносити потомство й із 13-ти малюків, — ділиться фермер. — Однак якщо свиноматки можуть давати приплід у 13-місячному віці, то їхні дикі родичі досягають статевої зрілості не раніше, ніж у 18 місяців. Атакувати «п’ятачки» можуть лише тоді, коли мають «дітей», при чому переважно чужих, кому не довіряють».

090201
090201

За словами фермера, влітку тварини вміють знаходити собі їжу самотужки. Риють землю, їдять корінці, хробаків, траву, тобто пасуться, як корови, кози, вівці.

«Взимку годую їх спеціальними кормами, зерном, кукурудзою, ячменем, вівсом. Вони завжди мають мати у поїлках воду, також не можна їх постійно утримувати у закритому приміщенні. Такі «п’ятачки» полюбляють жити стадами, тримаються купи, проте «головою сімейства» є самка», — розповів Василь Джумурат.

Екс-чиновниці з Мінагропроду загрожує до 12 років позбавлення волі

Національне антикорупційне бюро України завершило досудове розслідування у кримінальному провадженні за фактом отримання неправомірної вигоди посадовою особою Міністерства аграрної політики в розмірі $150 тис.

Про це AgroPortal.ua стало відомо з інформації, опублікованої на сайті НАБУ.

090202
090202

Під час досудового розслідування детективи встановили, що в.о. керівника Департаменту управління державної власності Мінагропроду вимагала та отримала від підприємця неправомірну вигоду в розмірі $150 тис. за погодження ліквідаційної маси збанкрутілого підприємства та участі в торгах з метою подальшого придбання майна цього підприємства.

Майно підозрюваної — квартира у Києві, земельна ділянка та автомобіль — заарештоване.

Виробник: українському м'ясу складно потрапити на китайський ринок

Китай сам відбирає ринки, на яких готовий закуповувати м'ясо, і потрапити туди дуже складно.

Про це в інтерв'ю delo.ua розповів виконавчий директор компанії «Алан» Дмитро Махота.

За його словами, «Алан» вже вдавалося здійснювати окремі поставки в Китай — туди відправили невеликі партії субпродуктів (свинячі ніжки, шлунки), і цей ринок дуже цікавий.

«У цьому році їздили до Шанхаю на виставку, продукція наша сподобалася локальному споживачу, але потрапити на цей ринок дуже складно. Все політизоване. Завезти продукцію вкрай важко, навіть зразки для виставки нам нелегко було завезти. Салямі завозити не можна, хоч ти трісни», — розповідає Дмитро Махота.

090203
090203

У компанії також є бажання розвивати нові напрямки, але вона стикається з логістичними проблемами.

«Потенційно наша продукція цікава країнам Середньої Азії, але поки ми її туди довеземо — через паром тощо, — може пройти багато часу. Це дорого, та й не підходить нашим партнерам, адже закінчується термін зберігання такої продукції... Є питання до тих органів, які повинні просувати українську продукцію за кордон. Потрібно називати речі своїми іменами — експорту ковбасних виробів з України немає», — додав виконавчий директор компанії «Алан».

Вибір читачів за тиждень

Відео