«Агропродсервіс-Ярчівці» демонструє найвищу врожайність соняшнику

У господарстві «Агропродсервіс-Ярчівці», що на Зборівщині, завершили збирання соняшнику майже на шестисотгектарній площі. Урожайність цієї цінної олійної культури становила 32,7 центнера на круг, що є найвищим показником на підприємстві за останні три роки.

Як розповідає агроном Іван Юзва, цього року, як і в попередні, при вирощування соняшнику тут застосовували звичні технології, але завдяки поліпшенню системи захисту рослин вдалося істотно підвищити його врожайність. Цьому також допомогли сприятливі погодні умови під час посіву, а також те, що в період появлення сходів не було приморозків та похолодань.

Банк землі у Ярчівцях постійно зростає, нерідко він поповнюється за рахунок масивів, які роками не оброблялися, відтак грунти були залужені, площі забур’янені. А соняшник, як відомо, добре виводить злакові буряни.

При нинішній урожайності ця культура стає рентабельною. Вона також є цінною білковою складовою в раціоні годівлі свиней. Соняшником, як і соєю, в корпорації замінюють білкову добавку, яку раніше купували за кордоном за валюту. Шрот і макуха рівноцінно впливають  на ріст поросят, як зарубіжні біодобавки, - говорить заступник директора ПАП «Агропродсервіс» Роман Березовський. - Більше того, аби мати вищі надої молока, макуху і шрот із соняшника ще й застосовуємо для годівлі дійного стада.

Отже, наявність у структурі посівних площ ярчівецьких господарів соняшнику є вигідною справою, але при цьому варто пам’ятати, що сіяти цю культуру на одній і тій же площі, як рекомендують науковці, можна не частіше одного разу на сім років.

Джерело: agroprodservice.com.ua

Фото з відкритих джерел

 

Вибір читачів за тиждень

Відео