Віра Олександрович

Анонімний «сервіс» під назвою «Попіклуйся про сусіда» вже став популярним у Тернополі

Основне

Відразу 17 повідомлень про жителів Тернополя, які нещодавно повернулися з-за кордону, лише за один день надійшло на «сервіс» під назвою «Попіклуйся про сусіда». Усі ці відомості медики і правоохоронці ретельно перевірили.

Нагадаємо, Ситуаційний центр протидії коронавірусу запрацював у Тернополі нещодавно. На думку його розробників, тепер у місті можна забезпечити високоякісну координацію дій всіх служб міста, а також бізнесу, волонтерів і небайдужих громадян в умовах епідемії коронавірусу. 

Тепер просто у Ситуаційному центрі протидії коронавірусу відбуваються засідання Штабу боротьби із коронавірусом. Там обговорюють актуальні проблеми, що турбують тернополян через поширення інфекційної недуги. Зокрема, сьогодні, 30 березня йшлося про тих, хто зараз повертається на Тернопілля із країн, де вирує епідемія COVID-19.

– Якщо у нашу область прибудуть люди з-за кордону, у міському лабораторному центрі готові діяти згідно із чітко визначеним алгоритмом, – каже заступниця начальника міського відділу охорони здоров’я і медичного забезпечення Ольга Ярмоленко. – Скажімо, прибуває транспорт, де 20 пасажирів. Один-два – із Тернополя. Решта – із районів. Викликаємо машини, і ті їх розвозять. Щодо жителів громади перевірка триває. Насамперед, фахівці лабораторного центру мусять з’ясувати, чи є у новоприбулих сімейний лікар. Окрім того, чи є у них за місцем проживання можливість перебути обсервацію упродовж 14-ти днів.

Ярмоленко
Ярмоленко

Вона уточнила, що для цього повинна бути окрема кімната або навіть помешкання. Тому наразі найбільше проблем виникало через людей, які мешкали у гуртожитках.

– Інше джерело збільшення числа тернополян на самоізоляції – свідомі громадяни, які самі повідомляли сімейному лікарю чи на гарячу лінію про своє повернення додому і йшли на самоізоляцію, – додає пані Ярмоленко. – І третє джерело – повідомлення від випадкових людей, які помітили «чужинців» у своєму будинку чи гуртожитку.

Власне, на «сервіс» під назвою «Попіклуйся про сусіда» у мерії відразу покладали чимало надій. Саме там мали анонімно фіксувати інформацію про новоприбулих з-за кордону. І перші результати такої роботи вже є. Наразі від жителів Тернопільської громади надійшло 22 подібних повідомлення, каже начальниця Відділу зв’язків із громадськістю і засобами масової інформації Тернопільської міської ради Мар’яна Зварич.

– Шестеро із цих громадян ще перебувають на контролі, – каже вона. – Хочу закликати усіх повідомляти нам про такі випадки, особливо, якщо йдеться про людей, які повернулися з-за кордону нещодавно і не дотримуються правил самоізоляції. Це потрібно для того, щоб правоохоронці разом із медичними працівниками оперативно все перевірили.   

Такий інтерес до новоприбулих з-за кордону у мерії пояснили тим, що більшість із них не має сімейного лікаря. Відповідно, не знає, до кого звернутися у випадку появи симптомів коронавірусу. А це може призвести до поширення інфекції. Тож усі служби реагують на подібну інформацію дуже оперативно, запевнила Мар’яна Зварич.

– Усі звернення, що надходять, ми оперативно опрацьовуємо, – стверджує вона. – Реальні результати реагування у нас є у кожному випадку. Так, у частини людей термін самоізоляції уже минув. Їх звільняють від цього. 

До слова, лише за вчора, 29 березня, надійшло 17 подібних повідомлень. За допомогою поліції, ідентифікувати вдалося 9 осіб. З усіма ними провели співбесіду. З’ясувалося, що семеро людей дійсно побували за кордоном, але – давно. На самоізоляцію пішли лише двоє. Одна жінка поїхала в окреме помешкання у Вишнівчик Теребовлянського району. Її справу передали тамтешньому сімейному лікарю. Інший тернополянин нещодавно повернувся із Чехії. Чоловік проживав в гуртожитку, тому погодився перебути обсервацію у Зборівському районі, на базі «Динамо». 

Фото із трансляції засідання Штабу боротьби із коронавірусом на сторінці Сергія Надала у соціальній мережі «Фейсбук» 

Вибір читачів за тиждень

Відео