Віра Олександрович

Антитіла до COVID-19 уже має третина жителів Тернопільщини, але цього замало (фото)

Комісія2

ПРЛ-тестів із початку 2021 року на Тернопільщині роблять набагато менше, але частка позитивних серед них – сягнула 40%. До того ж, за останню добу зафіксували 6 смертей через коронавірус.

Ці факти особливо тривожать медиків і обласну владу. Тож про різні застороги йшлося під час засідання регіональної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій (ТЕБ та НС), яке відбулося вчора, 10 січня. Нагадаю, також там повідомили, що голова ОДА Володимир Труш вдруге захворів на COVID-19.

Комісія
Комісія

- Якби Уряд не посилив протиепідемічні заходи, то вже орієнтовно за 3 тижні довелося б вводити справжній локдаун, із повною забороною громадянам покидати домівки, - каже перший заступник голови Тернопільської облдержадміністрації Ігор Дем’янчук. - Цей карантин - пом’якшений і не такий жорсткий, як весняний локдаун. Він стосується здебільшого тих сфер життєдіяльності, де найвищий ризик поширення інфекції. Поряд із тим, працюватимуть громадський транспорт, стратегічні підприємства, дитячі садочки, магазини, які продають продукти, засоби гігієни та побутову хімію. Кафе і ресторани можуть працювати «на виніс».

Рішення щодо посилення протиепідемічних заходів в Україні, на його думку, прийняли на основі результатів аналізу динаміки захворюваності та з урахуванням досвіду країн Європи. Підтримали посилення обмежень і медики.

Чайчук
Чайчук

- Рівень захворюваності на 100 тис. населення на Тернопіллі – вищий за середній по Україні. Проте у нас досить високими є показники виздоровлення, - каже головна санітарна лікарка краю Оксана Чайчук. – Крім того, показник тестування на Тернопіллі - понад 77% на 100 тис. населення. Щоправда, ми зараз робимо набагато менше досліджень. Традиційно у період свят люди не поспішають до медиків.

На жаль, це погіршує показник летальності, бо, як наголошують медики, люди часто звертаються по медичну допомогу надто пізно. Тож кількість тестів – порівняно мала, але майже 40% із них – позитивні. Відтак, у лікарні переважають важкі хворі, яким потрібна киснева підтримка. Ба більше, 6-ро людей нині – інтубовані. Таку цифру озвучила начальниця обласного управління охорони здоров’я Ольга Ярмоленко.

Ярмоленко
Ярмоленко

- Наразі у Тернопільській області допомогу хворим із коронавірусом надають 28 медичних закладів, - каже вона. – Ми загалом маємо 1951 ліжко для таких пацієнтів. Причому мають підведений кисень або портативні апарати – понад 80% ліжок.

Вона озвучила таку статистику: 10 січня загалом було 3 138 хворих, 2715 лікувалися вдома. У лікарнях допомогу отримували 423 людини, причому 380 потребували кисню.

- Із 4 січня ми фіксуємо у лікарнях зростання числа хворих зі складною клінічною картиною, - додає Ольга Ярмоленко. – Найбільше таких – у Тернополі. Одна людина зараз у дуже важкому стані. І це насторожує. Очевидно, пацієнти пізно звертаються до лікарів. Тому й кількість летальних випадків «стрибнула».

Що цікаво, антитіла до COVID-19 наразі має третина населення Тернопільщини, але цього замало для створення так званого колективного імунітету. Через це медики і виступили за посилення норм карантину, тобто за локдаун. У погіршенні ситуації, власне, фахівці підозрюють проведення передноворічних корпоративів і святкування Різдва 25 грудня. Тому прогноз на майбутнє – після відзначення Нового року і Різдва (7 січня) – песимістичний. Через це, мовляв, і потрібно посилити карантин.

Графіка
Графіка

- Традиційно найвищою є захворюваність у Тернополі, Кременці і Бережанах, а також у Тернопільському, Кременецькому і Збаразькому районах, - стверджує Оксана Чайчук. - Через це там і найбільше людей потребують стаціонарного лікування.

До речі, рішення про дотримання норм локдауну на Тернопільщині члени регіональної комісії ТЕБ та НС підтримали одноголосно.

Фото зі сторінки Тернопільська обласна державна адміністрація у соціальній мережі «Фейсбук»

Вибір читачів за тиждень

Відео