Олена Чепіль

Апельсини, інжир, папайя: як сім’я з Тернопільщини в умовах блекауту вирощує екзотичні рослини (фото, відео)

Рослини потребують постійного тепла, що непросто в умовах відключення електроенергії. Проте власникам унікальної теплиці вдається підтримувати ріст і буяння зелені взимку

Лимони, апельсини, банани, інжир, ківі – загалом 13 видів екзотичних рослин вже багато років вирощують Леся та Степан Попики з села Ценів Козівської громади. Родина не лише смакує соковитими плодами, а й вирощує на продаж саджанці рослин. Цього року в умовах відключень електроенергії така справа не з легких, адже рослини потребують постійного тепла. Проте власникам унікальної теплиці вдається підтримувати ріст і буяння зелені взимку. 

Справу розпочав батько Степана Попика ще близько 14 років тому. Мирослав Степанович збудував енергоощадну теплицю, яка була вкопана в землю на 1,5 метра, та почав вирощувати банани, лимони, апельсини, мандарини та інжир. Пізніше родинним хобі, яке переросло в невеликий бізнес, почав займатися син Степан разом з дружиною Лесею. 

Нам завжди хотілося мати свої та натуральні фрукти, без хімічної обробки. Тому працювали над тим, щоб мати таку кількість плодів,  аби вистачало нам і можна було пригостити друзів та родичів. З часом з’явилося багато охочих посадити такі рослини у себе вдома, тому мій чоловік вирішив працювати у цьому напрямку та весь свій вільний час проводив у теплиці, - розповідає Леся Попик. 

“Не пригадуємо, коли купували фрукти”

Цьогоріч сім’я Попиків смакує лимонами, апельсинами і мандаринами. Достигають грона бананів, папайя, вже є маленькі плоди інжиру та ягоди муррайї. 

Найбільше нам до вподоби апельсин, а саме сорт Вашингтон-Новел. Він набагато солодший, ароматніший та соковитіший, ніж магазинні плоди. Навіть шкірка цього апельсина солодка. Ну і звичайно, король у нашому екзотичному саду - це лимон. Ми не пригадуємо, коли ми купували на ринку цитруси. Все своє, домашнє, - каже співрозмовниця. 

Для вирощування цитрусових потрібна температура не нижче +8°C, а для деяких тропічних - не нижче +18. В умовах постійних відключень електроенергії таку температуру в теплицях підтримувати важко, але екзотичному саду блекаут не страшний!

У наших теплицях вже багато років є парове опалення, тому труднощів немає. Опалюємо дровами, відповідно електроенергію не використовуємо. Рослини почувають себе чудово та приносять гарний урожай, - зазначає Леся Попик. 

Деякі з екзотів можна вирощувати в кімнаті

Деякі з екзотичних рослин легко пристосовуються до кімнатних умов. Це, до прикладу, лимон, апельсин, мандарин, банан, кава, ананас, муррайя, гранат, інжир, лавр, мирт. Проте є й такі, за якими доглядати дома буде вкрай важко, або навіть неможливо. 

Папайя виростає до трьох метрів, тому для її росту потрібна велика площа. Це теплолюбива екзотична рослина, тому для неї має бути не менше +20°C. Також кімнатні умови не підходять для ківі. Адже вона ліаноподібне дерево, яке розростається в ширину та в довжину.

Така справа вимагає неабияких зусиль та багато часу, адже за рослинами постійно потрібно доглядати.  

Особливо гаряча пора - це весна. Тоді проводимо живцювання рослин та пересаджування укорінених живців. Літом також багато роботи, - потрібно поливати та підживлювати рослини. Також в цей період температура в теплиці дуже висока, тому ми мусимо притіняти її для того, щоб листочки рослин не отримали опіків, - розповідає господиня теплиці.

Наразі сім’я Попиків продає усі саджанці, крім папайї та ківі. Щодо плодів, то придбати можна лимони вагою 300-500 грам. З часом планують продавати і апельсини та мандарини, адже саме цитрусові користуються найбільшим попитом. 

Дуже легко займатися тим, що любиш і що приносить тобі задоволення та заробіток, - каже Леся Попик. 

Відео Павла Лящинського

Фото надані Лесею Попик

Вибір читачів за тиждень

Відео