Тамара Коблик

На Тернопільщині повторно зацвіли червонокнижні рослини (фото)

Нас милує квітування рослин восени, проте для природи краще коли процеси вегетації рослин проходять своєчасно

Цього року на території національного природного парку «Дністровський каньйон» спостерігається рідкісне явище – повторне цвітіння червонокнижних видів – ясенцю білого (Dictamnus albus) та ковили пірчастої (Stipa pennata).

За звичайних умов цвітіння рослини відбувається у травні-червні, але цього року весна і літо були надто посушливі і не всім рослинам вдалося зацвісти і зав'язати плоди за цих умов. Тому з настанням вологої погоди деякі рослини повторно почали цвісти. Про це повідомили на сторінці Національного природного парку у фейсбуці.

Повторне цвітіння ясенцю білого у Заліщицькій діброві в Шутроминцях

Повторне цвітіння послаблює рослини, вони витрачають силу зав'язуючи квіткові та плодові бутони, замість того, щоб зосередитись на підготовці до зими, роблячи їх більш чутливими до морозу та небезпеки зимової погоди, - йдеться у повідомленні.

Наступного року рослини цвітуть слабше, плодоносять менше, і якщо ситуація повториться в наступних сезонах, то рослини поступово слабшають, втрачають силу і гинуть.

Ковила пірчаста

Інша причина запізнілого цвітіння – пошкодження рослини. Коли основний пагін втрачений (наприклад косіння, обрізка, випасання), тоді прокидається спляча пазушна брунька і рослині надається друга спроба залишити потомство.

Слід не плутати повторне цвітіння з пролонгованим цвітінням, тобто зацвівши влітку цвітіння продовжується до настання морозів, наприклад льонок звичайний, волошка лучна, гикавка сіра та ін., - уточнюють в парку. - А також є види рослини для яких осіннє цвітіння є нормою: пізньоцвіт осінній, сонцецвіт, хризантеми та ін.

Гикавка сіра

Пізньоцвіт осінній

Нас милує квітування рослин восени, проте для природи краще коли процеси вегетації рослин проходять своєчасно.

Фото зі сторінки Національного природного парку «Дністровський каньйон»

Вибір читачів за тиждень

Відео