Безслідно зниклий палац на Тернопіллі

коцюбинці

В селі Коцюбинці, а колись у місті Підвищенці, Руського воєводства, був замок. Замок вистояв під час частих навал татар у XVI-XVII століттях.

В 1649 році в замку розмістилися козаки Івана Богуна в поході на Збараж. Але в 1672 році замок був зруйнований турецькою ордою, що йшла з Бучача. Слідів замку знайти не вдалося, але він був і знаходився в тій частині села, що і зараз зветься Замчище. Зважаючи на поважний колишній статус Коцюбинців, в селі мав би бути панський палац. І його вдалося знайти. Чи скоріше те, що від нього залишилося. В центрі села, за солідним за розмірами Будинком культури, зараз це перший в області Cоціально-Культурний комплекс, недалеко від костелу є будівля, яка архітектурою головного фасаду, вказує на те, що це і є палац, а вірніше панське помешкання, напевно родини Хородинських, власників села, які в XIX столітті проживали в Коцюбинцях, пише castlesua.

Це був Оскар Хородинський гербу Корчак - камергер цісарського двору. Невеликий за розмірами, одноповерховий та перебудований, видає своє палацове походження колонами та мансардою над входом. Напевно це залишки другого поверху палацу. Коли споруджений, ким, встановити не вдалося, поки що. Перебудований, змінений до невпізнанності з залишками другого поверху, зараз прихистив у своїх стінах аптеку та ще якесь закрите на великий замок приміщення.

(** за іншою версією, це господарська споруда палацового комплексу). На фундаменті палацу стоїть Будинок культури.

КОЦЮБИНЦІ.

     Коцю́бинці -село в Гусятинському районі, Тернопільської області. Розташоване на річці Нічлава. Перша писемна згадка про поселення відноситься до 1562 року. Населення села складало 1821 осіб в 2003 році. В XVI столітті на місці села існувало місто Підвищенці. В 1921році в Коцюбинцях базувалася розвідувальна чота Подільської групи армії Української Народної Республіки. Під час німецької та комуністичної окупації в селі повітовий вишкіл ОУН. 24 мешканців села загинули в рядах УПА, в боротьбі з німецькими та комуністичними окупантами, 95 селян загинули в рядах совєтської армії під час Другої світової війни. Після війни 25 жителів села було арештовано комуністами, 15 сімей було виселено в Сибір.

Вибір читачів за тиждень

Відео